Revoluce v berlínských menzách. Jídelníček bude nově z 96 % bez masa

VEGANSKÉ MENZY

Revoluce v berlínských menzách. Jídelníček bude nově z 96 % bez masa
Veganská nabídka. Foto: Shutterstock
1
Svět
Echo24
Sdílet:

V berlínských menzách dochází k revolučním krokům. Nově se zde bude vařit výrazně méně masa, které má tvořit maximálně 4 % jídelního lístku. Do budoucna si tamní univerzity dávají cíl vařit pouze vegansky či vegetariánsky, chtějí tak dosáhnout svých klimatických cílů.

Upravený jídelníček s výrazně zredukovaným podílem masitých pokrmů vstoupí v platnost od nadcházejícího zimního semestru, a to zejména proto, že chtějí berlínské univerzity klást vyšší důraz na klima. „Nový stravovací koncept vznikl především z toho, že se na nás čím dál více obraceli studenti s přáním, aby byla nabídka v menzách ještě šetrnější ke klimatu,“ přiblížila Daniela Kummleová ze Studierendenwerku, který v německých městech provozuje koleje a menzy.

Maso a ryby by tak nově měly tvořit maximálně 4 % jídelníčku, zbytek bude obsahovat více veganské a vegetariánské stravy. Kummleová upozornila, že berlínský Studierendenwerk už deset let připravuje denně veganské, tzv. „klimatické jídlo“ z čerstvých a sezónních potravin. „To se vyznačuje obzvláště nízkými emisemi CO2,“ doplnila Kummleová.

Ochrana klimatu se stává na německých univerzitách čím dál větším tématem. Například berlínská Humboldtova univerzita se chce do roku 2030 stát klimaticky neutrální, najala dokonce dva nové manažery, kteří budou mít na starosti právě klimatické cíle. Technická univerzita chce pak klimatické neutrality dosáhnout do roku 2045. Stovky zaměstnanců této univerzity například podepsaly dobrovolný závazek, v němž deklarují, že se chtějí vyhnout služebním letům na krátké vzdálenosti.

„V uplynulých čtyřech letech jsme téma ochrany klimatu jednoznačně posunuli do popředí,“ prohlásil prorektor Technické univerzity v Berlíně Hans-Ulrich Heiss a poukázal na to, že se představitelé univerzity v minulosti zúčastnili demonstrací hnutí Pátky pro budoucnost (Fridays for Future).

 

Sdílet:

Hlavní zprávy