2500 mrtvých. Lidé spí na ulicích, nemocnice nezvládají

Zemětřesení v Nepálu

2500 mrtvých. Lidé spí na ulicích, nemocnice nezvládajíAKTUALIZUJEME 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Počet obětí sobotního ničivého zemětřesení v Nepálu vzrostl až na 2500, dalších zhruba 5000 lidí bylo zraněno. Oznámila to v neděli nepálská policie. Situace v zemi je kritická: málokde funguje elektřina a telefonní spojení, přerušeny jsou dodávky vody a řada míst je zcela odříznutých od světa.

Přeplněné nemocnice nezvládají nápor zraněných a lidé se někde kvůli nedostatku záchranářů a techniky snaží zasypané vyprošťovat i holýma rukama.

Nepál požádal svět o pomoc a některé státy již zareagovaly. První záchranáři a humanitární zásilky dorazily například z Indie, další budou následovat během neděle.

Zemětřesení zasáhlo i sousední státy - v Indii podle posledních informací zemřelo nejméně 51 lidí, v Tibetu 17 a v Bangladéši čtyři. České úřady zatím nemají informace, že by mezi oběťmi byli Češi, s mnohými turisty ale ještě nenavázaly kontakt.

Čtěte také: Přes 1500 mrtvých. V Nepálu padaly budovy, praskaly silnice

Nejhůře postižený je Nepál, kde měly měly otřesy o síle 7,9 stupně epicentrum. To se nacházelo asi 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú. Ohnisko pak bylo v hloubce pouhých 11 kilometrů, což znásobilo ničivou sílu otřesů. Jen v nepálské metropoli podle posledních informací zemřelo 721 lidí a počet obětí zřejmě ještě bude stoupat.

Desítky tisíc obyvatel Nepálu strávily noc na neděli venku. Někteří přišli o střechu nad hlavou, jiní se báli přenocovat v poškozených domech. Ve stanu přečkal poměrně chladnou a deštivou noc i nepálský prezident Rám Baran Jádav. Ti všichni zažili další slabší následné otřesy.

Na ulici zůstaly i stovky raněných, kteří se už nevešli do přeplněných nemocnic. Lékaři nezvládají pacienty ošetřovat, dochází jim i zdravotnický materiál a léky. Úřady se potýkají s nedostatkem místa pro mrtvé, uvedla ve své zprávě OSN.

U základního tábora na Mount Everestu, který v sobotu zčásti zavalila lavina, dnes přistálo prvních šest vrtulníků, které mají evakuovat zraněné. Údaje o počtu obětí se nadále rozcházejí. Zatímco zpravodajka agentury AFP na místě ohlásila nález 14 obětí, horská služba uvádí 17 nalezených těl. Helikoptéry mají přepravit k ošetření nejméně 61 raněných, jejichž evakuaci dosud bránilo počasí. Mnozí lidé utrpěli velmi vážná zranění a úřady se obávají, že bilance neštěstí se ještě zhorší. Není ani jasné, kolik lidí je nezvěstných.

Nejhorší zemětřesení zažil Nepál v roce 1934. Tehdy mělo sílo 8,3 stupně a téměř zničilo Káthmándú a města Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8500 lidí. 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz