Antimonopolní úřad prověří mlékaře. Jejich komentáře cen másla jsou možná kartel, varuje
CENY POTRAVIN
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v pondělí oznámil, že prověří praktiky mlékáren a výroky představitele Českého svazu mlékárenského, který naznačil, že cena másla by neměla klesnout pod určitou hranici. Úřad upozorňuje, že podobná prohlášení mohou být považována za cenovou koordinaci a narušení hospodářské soutěže.
Vyjádření předsedy svazu Jiřího Kopáčka, zveřejněné v deníku Právo a na serveru Novinky, vyvolalo pochybnosti ohledně férové soutěže mezi mlékárenskými firmami. Kopáček uvedl, že „při aktuální ceně mléčné suroviny by se kostka másla měla pohybovat určitě nad hladinou 60 korun“ a že příliš nízké ceny deformují trh. Podle ÚOHS takový výrok může znamenat nelegální koordinaci cen mezi producenty.
Detailní vysvětlení místopředsedy ÚOHS a další informace naleznete zde: https://t.co/guK0AynEOk
— UOHS (@UOHS_CZ) February 3, 2025
ÚOHS varuje, že podobná vyjádření od představitelů profesních sdružení mohou být vnímána jako faktická kartelová dohoda. „Soutěžitelé musí stanovovat svou cenovou strategii samostatně a nezávisle na svých konkurentech, aby jejich vzájemný boj o zákazníka přinesl spotřebitelům nižší cenu, vyšší kvalitu a pestřejší nabídku výrobků. Výroky zástupce jednoho z producentských svazů mohou jak u ÚOHS, tak u českých spotřebitelů vyvolávat oprávněné pochybnosti o tom, zda mezi mlékárenskými podniky panuje skutečně konkurenční prostředí. Celou věc prověříme,“ uvedl místopředseda antimonopolního úřadu Kamil Nejezchleb.
Úřad bude nyní po mlékárenském svazu požadovat vysvětlení a zjišťovat, zda se nejedná o nelegální cenovou koordinaci. Pokud by se potvrdilo, že mlékárenské podniky koordinovaně udržují vysoké ceny másla, hrozily by jim vysoké pokuty.
Dlouhotrvající spor o ceny potravin se vyostřuje
Prověřování mlékárenského svazu přichází v době, kdy mezi výrobci potravin a obchodními řetězci pokračuje ostrý spor o to, kdo nese odpovědnost za vysoké ceny potravin. Zatímco výrobci tvrdí, že ceny zvyšují rostoucí náklady na mléčnou surovinu, energie a mzdy, obchodní řetězce obviňují mlékárny z manipulace trhu.
Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR) například ústy svého prezidenta Tomáše Prouzy tvrdí, že maloobchodníci museli v první polovině loňského roku prodávat máslo „se zápornou marží“, tedy levněji, než ho sami nakupovali. Výrobci naopak poukazují na to, že marže obchodníků jsou stále vysoké a že náklady na výrobu másla jsou hlavním důvodem růstu cen.
Potravinářská komora se proti podezření z nelegálního zdražování ostře ohradila. „Nemáme obavy z dalšího sektorového šetření u másla. Dobře víme, že problém není na straně výrobců. Většinu nákladů jednoznačně nesou zpracovatelé, přičemž téměř 70 procent z ceny másla tvoří cena základních vstupních surovin, tedy mléka a mléčného tuku,“ uvedl mluvčí komory Marek Zemánek.
Máslo meziročně zdražilo o 54 procent
Podle analýzy společnosti Česká distribuční máslo meziročně zdražilo o 54 procent a nyní se 250gramová kostka másla ve slevách prodává za 57 korun, zatímco loni touto dobou stála kolem 37 korun. Výrazný cenový růst se týká i dalších potravin, zejména pečiva, vajec a piva.
Vývoj cen másla sleduje i Český statistický úřad, podle jehož dat meziměsíčně cena stagnuje, avšak meziročně zaznamenala významný nárůst.
ÚOHS již dříve prověřoval vývoj cen másla a dalších potravin. Výsledky šetření by měl zveřejnit letos na jaře. „Jsme připraveni ke spolupráci a zajistíme, aby byla situace pečlivě prozkoumána,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Mlsna.