Larvy a sarančata jako evropská pochoutka. Co už vám smí v EU na talíř či do pečiva

NOVÉ POTRAVINY

Larvy a sarančata jako evropská pochoutka. Co už vám smí v EU na talíř či do pečiva
Hmyz jako potravinu povolila evropská legislativa už v roce 2015. Foto: Shutterstock (Ilustrační foto)
3
Domov
Sdílet:

V Evropě jde zatím o potraviny, které mohou při pohledu často budit přinejmenším pochybnosti. Ať už jde o sarančata, larvy či jakýkoliv z tisíců druhů jedlého hmyzu, v jiných částech světa jde často o tradiční součást jídelníčku. V posledních letech tak Evropská unie dává oficiální razítko na hmyz, který smí legálně putovat na unijní trh, zpracování se přitom může týkat různých druhů potravin od pečiva po těstoviny i mléčné výrobky. Musí být však vždy řádně označeny.

Hmyz jako potravinu povolila evropská legislativa už v roce 2015. Existuje asi 2000 druhů jedlého hmyzu, v EU je však zatím možné používat pro potravinářské účely pouze čtyři. K poslednímu povolení přitom došlo v lednu po pětiletém procesu schvalování. Evropská komise otevřela dveře pro prášek z celých larev potemníka moučného, zařadila ho mezi tzv. nové potraviny.

Mezi další povolený hmyz jako tzv. novou potravinu pak patří cvrček domácí, potemník stájový a saranče stěhovavé. V současné době má Evropský úřad pro bezpečnost potravin na stole podle webu komise pět dalších žádostí o schválení hmyzích produktů. V EU je povoleno přibližně 200 „nových potravin“ a dalších několik stovek žádostí je na cestě. Podle unijního práva se novou potravinou rozumí „jakákoli potravina, která se běžně v rámci EU nekonzumovala před květnem 1997“. Nové potraviny mohou získat povolení jen v případě, že jejich konzumace nepředstavuje žádná zdravotní rizika, dodává komise na svém webu.

K poslednímu povolení přitom došlo v lednu po pětiletém procesu schvalování. Evropská komise otevřela dveře pro prášek z celých larev potemníka moučného, zařadila ho mezi tzv. nové potraviny.
K poslednímu povolení přitom došlo v lednu po pětiletém procesu schvalování. Evropská komise otevřela dveře pro prášek z celých larev potemníka moučného, zařadila ho mezi tzv. nové potraviny. Foto: Pengo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Tato kategorie zahrnuje inovativní potraviny či inovativní metody jejich výroby, ale také potraviny, které jsou v jiných částech světa považovány za tradiční, například některé druhy hmyzu. Nové potraviny prochází přísnými kontrolami bezpečnosti a musí být vždy pro zákazníka řádně označeny.

Podle novely prováděcího nařízení EU bude možné prášek z UV ošetřených larev potemníka moučného využít v široké škále potravin – od pečiva, těstovin a bramborových produktů až po mléčné výrobky a ovocné kompoty. To platí i pro další hmyz. Na českém trhu tak lze najít například chléb a proteinové tyčinky s obsahem cvrččí moučky, cvrčky v čokoládě, těstoviny s hmyzem a další produkty.

Povolení se týká například i sarančete stěhovavého.
Povolení se týká například i sarančete stěhovavého. Foto: Matěj Baťha, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Evropská unie v posledních letech výrazně urychlila schvalování jedlého hmyzu jako alternativního zdroje bílkovin. Tento krok je motivován údajně rostoucí poptávkou po potravinách a zároveň klesajícími zemědělskými výnosy, píše server eunews. V současné době má EFSA na stole podle webu komise dalších pět žádostí o schválení hmyzích produktů. Hmyz na jídelníčku Evropanů podle EK „přispěje k cílům strategií Green Deal a Farm to Fork.“

Evropská komise se na svém webu mimo jiné odkazuje na to, že podle Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO) může konzumace hmyzu pomoci zmírnit tlak na životní prostředí a řešit rostoucí poptávku po potravinových zdrojích v důsledku populačního růstu a zvyšujících se nákladů na tradiční živočišnou produkci.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Kola se točí naprázdno

KOMENTÁŘ

Před volbami málokterý politik činí velká rozhodnutí bez zřetele na reakci veřejnosti. Takže když se ministr dopravy Kupka rozhodne oznámit tři týdny před ...

00:06

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články