Uzavření hospod způsobí pivovarům obrovské škody, Prazdroj očekává propad o desítky procent

SITUACE HOSPOD A PIVOVARŮ

Uzavření hospod způsobí pivovarům obrovské škody, Prazdroj očekává propad o desítky procent
Pivovary přijdou o stovky milionů korun (ilustrační foto). Foto: Zdroj: Shutterstock
2
Ekonomika
Echo24
Sdílet:

Uzavření hospod a restaurací v důsledku vládních opatření způsobí podle Českého svazu pivovarů a sladoven velké, až stamilionové škody. Pivovarům podle svazu hrozí ztráty v celkové výši až 750 milionů korun i proto, že čepované pivo má na rozdíl od jiných alkoholických nápojů omezenou trvanlivost. Kromě samotného omezení prodeje budou pivovary muset řešit i expiraci. Jen Plzeňský Prazdroj očekává propad prodeje o desítky procent.

„V tuto chvíli je pro trh v různé fázi výroby a distribuce připraveno cca 1,2 milionů hektolitrů piva čili 240 milionů velkých piv, kde jen výrobní náklady přesahují vyšší stovky milionů korun,“ uvedl Svaz pivovarů a sladoven. „K tomu je potřeba připočítat další náklady spojené s uzavřením jednoho prodejního kanálu. Už nyní se v důsledku pandemie většina pivovarů potýká s nižším odbytem a propadem prodejů v desítkách procent,“ dodala mluvčí Eva Kubů.

Obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz rovněž přiznal, že situace největšího českého pivovaru se opět zhorší. „S úplným uzavřením hospod a restaurací se prodeje opět sníží o desítky procent. Viděli jsme to už v minulém týdnu, kdy prodeje čepovaného piva meziročně klesly o 20 procent, a to byla jen zkrácená otevírací doba podniků. Během příštích tří týdnů tak situace nebude lepší,“ řekl Mráz. Finanční propady, které pivovaru kvůli současnému zavření restaurací vzniknou, firma odhadovat nechtěla.

Od června se podle Mráze situace v prodeji piva postupně zlepšila, bylo vidět, že lidé mají zájem o čepované pivo a chtějí opět chodit do restaurací a hospod. „Naše celkové tuzemské prodeje od ledna do září letošního roku meziročně klesly zhruba o čtyři procenta,“ řekl.

I když Prazdroj utlumí stáčení piva do sudů a tanků, předpokládá, že jeho pivovary budou fungovat normálně. „Stejně tak naši zaměstnanci ve výrobě budou normálně pracovat, jen v případě potřeby přejdou na jinou stáčecí linku,“ řekl Kovář.

Při první vlně COVID-19, kdy byly restaurace uzavřené deset týdnů, pokryly pivovary veškeré ztráty z vlastního, a to při zachování plné zaměstnanosti. Nyní už ale budou podle svazu pivovarů nuceny požadovat od státu kompenzace. „Chápeme, že vláda musí na nepříznivý vývoj pandemie reagovat, měla by ale současně být připravená uhradit škody, které firmám v této souvislosti vznikají. Každý týden, kdy jsou restaurace uzavřené, vznikají pivovarům škody v průměrné výši 250 milionů korun za neprodané pivo,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

„Ceníme si podpory ministerstva zemědělství, které s námi okamžitě po ohlášení opatření zahájilo jednání o kompenzacích pro pivovarský sektor. Vedle prostředků pro samotné pivovary samozřejmě aktivně podporujeme i co nejrychlejší kompenzace pro aktuálně nejvíce zasažený sektor, a to je gastronomie,“ dodala Ferencová. Více než 40 000 podnikatelů a 150 000 zaměstnanců se podle svazu ocitlo prakticky bez prostředků a je potřeba okamžitě reagovat. „Jsme v kontaktu s Asociací malých a středních podniků a živnostníků, která společně s dalšími partnery vede jednání s vládou ohledně podpory gastronomie. Pokud nepřijde rychlá pomoc, hrozí masivní propouštění a ukončování provozu hospod a restaurací,“ zakončuje Ferencová.

Foto: Echo

Plzeňský Prazdroj je od první vlny koronaviru v kontaktu s majiteli a provozovateli hospod a restaurací a snaží se jim pomoci. Z celkové letošní dosavadní podpory ekonomiky ve výši 300 milionů korun směřovaly dvě třetiny právě do hospod a restaurací.

Na jaře pivovar vyměňoval zdarma prošlé pivo, dodával do hospod dezinfekci a ochranné pomůcky a ke znovuotevření podniků v květnu dal téměř milion čepovaných piv. V létě nabídl hospodám několik aktivit pro zvýšení zájmu hostů. Na přelomu září a října pomáhal se zajištěním bezpečnosti hostů i personálu. „S hospodskými jsme v kontaktu i nyní a jsme připraveni jim v rámci našich možností znovu podat pomocnou ruku,“ uvedl Mráz.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články