Restaurace musí zavřít, i když se v nich koronavirus příliš nešíří. V ohrožení je 200 tisíc pracovních míst

KRIZE PRO HOSPODSKÉ

Restaurace musí zavřít, i když se v nich koronavirus příliš nešíří. V ohrožení je 200 tisíc pracovních míst
Hospodští musí zavřít své restaurace. Výjimku mají výdejní okénka. Foto: Reuters
1
Domov
Echo24
Sdílet:

Data podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy ukazují, že restaurace nejsou častým místem nákazy, přesto se je vláda rozhodla na tři týdny uzavřít. Kabinet by měl nejpozději do konce týdne představit program záchrany gastronomického odvětví, včetně pomoci dodavatelům. V ohrožení je 200.000 pracovních míst, sdělil Prouza.

Vláda rozhodla, že od středy do 3. listopadu musejí být restaurace, bary a kluby uzavřeny. Prodávat občerstvení budou moci přes výdejní okénka, ale jen do 20:00. Uzavřeny nebudou hotelové restaurace, hostům budou k dispozici rovněž do 20:00. Kompenzace pro obor se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) připravují a musí se s nimi spěchat. Podpůrný program má na starost ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Prymula přiznává, že se v nich nemoc nešíří

"Když se podíváme na různé klastry tak, není jednoduché říci, že je to ve vazbě přímo na konkrétní restauraci, ale je to spíše ve vazbě na různé eventy, které v těch restauracích byly, a je jich poměrně hodně," uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula. Rizikový je podle něj především stav, kdy se podniky uzavírají. Opatření podle něj není překvapivé. Ostatní země, které jsou v podobném stavu, stravovací zařízení zavřela, nebo jejich provoz velmi omezila, řekl.

Podnikatelům v gastronomii by podle Prouzy pomohlo zrušení odvodů sociálního pojištění a automatický odklad daňových plateb. Dále by jim měly být kompenzovány fixní náklady za jednotlivé provozovny jako je nájemné nebo energie. Zásadní je také převzetí nákladů na zaměstnance, které vládní opatření připraví o práci. Vláda by měla současně představit plán restartu a modernizace celého sektoru, až se situace začne zlepšovat, uvedl Prouza. Zapomenout se při podpoře odvětí podle něj nesmí na dodavatele, kteří kvůli omezením vlády ze dne na den ztratili možnost podnikat stejně jako restaurace a hospody.

Pro úspěch opatření je podle Prouzy nutná důvěryhodnost vlády a její komunikace. "Dnešek opět ukázal, jak se to dělat nemá. Přes den vládní představitelé avizovali řadu opatření, která se průběžně měnila. Ministr zdravotnictví, který požívá velký respekt veřejnosti, svůj avizovaný večerní projev nepronesl, při výrazně opožděném zveřejnění nových opatření opět chyběla jasná slova o pomoci nejpostiženějším sektorům české ekonomiky. Právě toto chybějící ujištění znamená, že se lidé čím dál tím více bojí budoucnosti a čím dál tím méně věří vládě," řekl dále.

Stravovací zařízení čelí omezením od poloviny září. Nejprve byla zavírací doba stanovena na půlnoc, nedlouho na to ji Prymula zkrátil do 22:00. Od pátku mohou mít restaurace otevřeno jen do 20:00.

Propad tržeb veřejného stravování by mohl v meziročním srovnání podle analýzy společnosti Data Servis - informace pro Asociaci hotelů a restaurací ČR letos dosáhnout 60 miliard korun. Podle katastrofického scénáře by však mohl být až 80 miliard korun. Nejvíce zasažené jsou bary a kluby, místně největší propad eviduje Praha.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články