Čokoláda zvýší šanci na Nobelovku. Po síti se šíří nezvyklý graf
TAJNÉ SCHOPNOSTI ČOKOLÁDY?
Na sociálních koluje nezvyklý graf, který naznačuje statistickou souvislost mezi roční spotřebou čokolády a počtem laureátů Nobelovy ceny v dané zemi. Přestože taková úvaha může na první pohled budit spíše úsměv, faktem zůstává, že graf byl původně publikovaný v prestižním zdravotnickém listu The New England Journal of Medicine. Na jeho existenci v Čechách naposledy upozornil ekonom Tomáš Sedláček.
Vodorovná osa grafu zachycuje množství čokolády, které se za jeden rok sní v dané zemi v přepočtu na obyvatele. Svislá osa pak určuje počet nositelů Nobelovy ceny v dané zemi na deset milionů obyvatel. A podle rozmístění vlaječek, které reprezentují jednotlivé státy, to alespoň na první pohled vypadá, že spotřeba čokolády skutečně koreluje s počtem udělených Nobelových cen.
— Tomas Sedlacek (@atomsedlacek) March 5, 2016
Graf, na který naposledy upozornil ekonom Tomáš Sedláček, koluje po internetu už několik let. Poprvé se objevil v srpnovém čísle listu The New England Journal of Medicine, což je jeden z nejprestižnějších zdravotnických listů světa.
Je ale nutné zmínit, že teorie o tom, že spotřeba čokolády koreluje s počtem Nobelových cen, musela v nejednom případě čelit kritice. Lidé upozorňovali mimo jiné na to, že například Švédsko se svým umístěním v grafu poněkud vymyká. Autor Franz Messerli si tuto odchylku vysvětluje tím, že Švédsko dostalo více Nobelových cen, protože se jedná o zemi, kde prestižní ocenění vzniklo. Další vysvětlení, které nabízí, hovoří o tom, že Švédi jsou citlivější na příjem čokolády, a proto ji nemusí jíst tolik.
Z českého pohledu lze kritizovat i to, že v grafu není zařazená Česká republika (potažmo bývalé Československo), i když mezi nositele Nobelovy ceny patří i Jaroslav Seifert a Jaroslav Heyrovský, kteří dostali ocenění za literaturu a za chemii.