V restauraci Češi nechají o půlku víc než před covidem. Ceny v gastru prudce vzrostly

CENY V GASTRU

V restauraci Češi nechají o půlku víc než před covidem. Ceny v gastru prudce vzrostly
V letošním prvním čtvrtletí ceny v gastronomii v Česku meziročně vzrostly o 8,4 procenta. Foto: Shutterstock
1
Domov
Echo24
Sdílet:

V letošním prvním čtvrtletí ceny v gastronomii v Česku meziročně vzrostly o 8,4 procenta. Ve srovnání s lednem roku 2022 byly ceny vyšší o 23 procent a proti březnu roku 2019 před koronavirovou pandemií o 44 procent. Vyplývá to z informací pokladních systémů společnosti Dotykačka. Nominálně se podle nich tržby v prvním čtvrtletí držely na meziročně srovnatelné úrovni, v reálném vyjádření kvůli inflaci klesly. Nedostatek sněhu pak poznamenal horské oblasti. Největší pokles v tržbách, v nominálním vyjádření o sedm procent, provozovny zaznamenaly v Libereckém kraji.

K nárůstu cen od začátku roku podle společnosti Dotykačka vedly zejména vyšší náklady na práci nebo nájem. Za zdražením ale stály také zvýšení spotřební daně na alkohol a přeřazení točeného piva i většiny nápojů do základní sazby DPH 21 procent. Levnější jsou podle Dotykačky naopak suroviny.

Nejhůře se gastronomii v prvním čtvrtletí dařilo v lednu, kdy i kvůli daňovým změnám se začátkem roku tržby proti loňsku nominálně klesly o pět procent. V únoru, který měl o jeden den více než loni, se pokles zmírnil na jedno procento a v březnu i s ohledem na Velikonoce tržby v gastronomii vzrostly o čtyři procenta.

Kromě Libereckého kraje výraznější pokles v prvním čtvrtletí zaznamenaly ještě provozovny v Karlovarském a Plzeňském kraji, a to shodně o tři procenta ve srovnání s loňskem. Naopak Středočeský kraj dosáhl růstu o šest procent, Vysočina o pět procent a Jihomoravský kraj vykázal čtyřprocentní navýšení. Podle společnosti Dotykačka za tím stál nejspíš také fakt, že lidé v těchto krajích vyměnili hory kvůli horším sněhovým podmínkám za pěší výlety do blízkého okolí. Provozovnám v Praze pak tržby klesly o dvě procenta.

Z pohledu podniků byl největší meziroční propad v tržbách v prvním čtvrtletí v klubech a podnicích s diskotékami, a to o 16 procent. Důvodem je podle společnosti Dotykačka mimo jiné to, že tyto provozovny otevírají na méně dnů v týdnu než dříve. Následovaly bary a sportbary s poklesem o tři procenta a bistra společně s rychlým občerstvením a kiosky, kde byly tržby nižší o dvě procenta.

Naopak v kavárnách, které patří k nejrychleji rostoucím segmentům na gastronomickém trhu, tržby stouply o šest procent a v hotelových restauracích o dvě procenta. Klasické restaurace pak dosáhly meziročně stejného výsledku, ty prémiové ale měly o 11 procent vyšší tržby.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články