Bezmasé burgery v Česku netáhnou. Firma Nestlé propouští v Krupce desítky lidí
PROPUŠTĚNÍ V POTRAVINÁŘSTVÍ
Společnost Nestlé propustí v závodě v Krupce na Teplicku 80 ze 400 zaměstnanců. Reaguje tím na nižší poptávku po rostlinných alternativách masných výrobků, jako jsou veganské burgery, vegetariánské řízky a podobně. Dotčeným zaměstnancům chce firma pomoci s hledáním nové práce.
Evropský potravinářský trh s rostlinnými alternativami zaznamenává v posledních letech podle Procházkové pokles poptávky ovlivněný inflačním prostředím a intenzitou konkurence. Společnost Nestlé podle mluvčí však nadále věří v budoucnost rostlinných jídel, která lidem rozšiřují možnosti o to, jak si obohatit každodenní jídelníček. "Aktuální situace nás velmi mrzí, bohužel evropská poptávka po rostlinných výrobcích neodráží naše původní předpoklady a zároveň se potýkáme s pomalejším růstem trhu, než jsme předpokládali v postcovidových letech," uvedla mluvčí společnosti Tereza Procházková.
Ohledně propouštění spolupracuje firma s odboráři a úřadem práce. Přímo v závodě se uskuteční informační setkání pod vedením zástupců úřadu práce, jejichž cílem je pomoci dotčeným zaměstnancům zorientovat se na trhu práce a nabídnout jim konkrétní podporu. Nestlé navíc aktivně oslovuje další firmy v regionu, aby usnadnila případný přechod pracovníků, kteří projeví zájem, do nového zaměstnání. Důvody rozhodnutí vysvětluje společnost zaměstnancům. "Je to velmi náročná situace, snažili jsme se výrobu i pracovní místa udržet a čekat na lepší vývoj trhu. Ten bohužel nenastal. Jsme přesvědčeni, že kategorie rostlinných jídel má mezi spotřebiteli v Evropě a České republice své místo," uvedla Procházková. Spotřebitelů v Česku se změna v továrně nabídkou ani dostupností výrobků nijak nedotkne.
Švýcarská Nestlé se řadí mezi největší potravinářské firmy světa, podniká ve 189 zemích. Do Nestlé Česko patří kromě Krupky ještě továrny Zora Olomouc a Sfinx Holešov. Součástí společnosti Nestlé je česká skupina od roku 1992.