Co když si pořádně zatopíte. V pecích Kornfeil vyrábějí chleba od Kodaně po Tokio

RODINNÉ FIRMY

Co když si pořádně zatopíte. V pecích Kornfeil vyrábějí chleba od Kodaně po Tokio 2
Panorama
  • Iva Brejlová
Sdílet:

Na samém okraji Čejče, jihomoravské vesničky mezi poli a vinohrady, se otevírá prostor, z nějž je patrné, že jde o bývalý areál JZD. Že právě tady vznikají velké pece pro různé druhy chlebů a pečiva vyráběné od Kodaně po Tokio, už však tak zřejmé není. Firma Kornfeil tu má na 7 tisících metrů čtverečních výrobní prostory – a patří tak v oboru mezi nejvýznamnější. V Česku hlásí 90% podíl, nedávno oznámila stomilionovou zakázku do USA, největší ve své historii, a plánuje expanzi do Japonska, Singapuru, Chile či Kolumbie.

Založil ji v roce 1991 Karel Kornfeil se sto tisíci napůjčovanými korunami (často po dvou tisícovkách) a pěti objednávkami na pece, které ještě neexistovaly. Po dvou letech se k zakladateli přidal i bratr Vojtěch, ten ale později odešel. Pece z jižní Moravy se ale začaly šířit po Česku a brzy i do zahraničí: v posledních letech se rozehřály třeba v legendárních pekárnách na Manhattanu, v Los Angeles či v Sydney.

Dnešní šéfky, zakladatelovy dcery Martina a Karolína, rodinné podnikání vnímaly vždy silně. „Dlouho jsme si myslely, že se v sobotu chodí do práce. A někdy i v neděli,“ popisuje Martina. Firma Kornfeil jim poskytla první brigády, od uklízení přes kopírování po otloukání cihel z vepřína – pokud totiž chcete postavit továrnu na pece v areálu bývalého JZD, musíte si nejdřív vytvořit prostory.

Ale práce v rodinné firmě je nelákala a firmou Kornfeil ani Čejčí se chlubit nechtěly. Martina se vrhla na kariéru v reklamě, Karolína studovala právo a řešila korporátní transakce. Když jim ale otec navrhl, aby své obory využily v rodinné firmě, nakonec neodolaly. Obě se postupně začaly zapojovat.

„Hrozně mě to začalo bavit – lidi, firma i práce se sestrou,“ říká Martina. Jenže jejich představa o směřování firmy narážela na tu otcovu. „Je typ člověka, který podniká pro radost. Peníze ho vůbec nezajímají,“ vysvětlují zásadní rozpor. Otec měl svou představu a dcery dojem, že vidí potenciál, který se nevyužívá. „Pro něj je odměnou, že když řeknete Kornfeil, každý pekař ví, že jde o kvalitní pece,“ popisuje Karolína.

Firma Kornfeil vznikla v jihomoravské Čejči, kde Karel Kornfeil v areálu JZD rozvinul přidruženou výrobu pekařských pecí do nového podniku. Dnes se v jeho pecích pečou bochníky ve více než 30 zemích světa, třeba ve známých pekárnách Sullivan Street Bakery na Manhattanu, Tartine Bakery v San Francisku či Sonoma Bakery v Sydney. V roce 2024 zakladatel předal firmu dcerám Martině a Karolíně – a společnost dál roste. „Myslím, že když to táta viděl, řekl si, že dobré. Že firmu nedovedeme ke krachu a nerozprodáme,“ usmívá se Karolína Kornfeilová. Firma zaměstnává skoro 150 lidí a další jako brigádníky. CEO je nyní Martina Kornfeilová, která je mimo jiné součástí programu Druhá ekonomická transformace.

Celý text si můžete přečíst v měsíčníku Hrot, který je aktuálně na stáncích. Objednat si jej můžete také na e-shopu.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články