Lockdowny, nové zvyky a inflace. Obědy v restauraci poskočily v průměru na 163 korun
CENA ZA OBĚD
Oběd v restauraci v první polovině června podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 163 korun, o 28 korun více než v roce 2020. Od začátku roku cena obědů roste každý měsíc o korunu až dvě. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci v první půlce tohoto měsíce vydali v Praze, a to 190 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 147 korun, se najedli v podnicích v Karlovarském kraji. Vyplývá to z analýzy plateb stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity. Výsledky dnes firma zveřejnila v tiskové zprávě.
Zaměstnavatelé přispívají pracovníkům na stravování podle Sodexo Benefity nejčastěji sto korun na den, za tuto částku se už ale lidé nenaobědvají nikde v zemi, uvedla firma. Nyní na zaplacení poledního jídla nestačí ve většině krajů ani daňově nejvýhodnější stravenka, jejíž hodnota pro letošní rok činí 150 korun.
„Restaurace zdecimované lockdowny během pandemie, kdy mnohdy k přežití utratily vytvořené rezervy, si prostě nemohou dovolit nést veškeré rostoucí náklady na svých bedrech a nezbývá jim nic jiného, než je promítnout do svých konečných cen.,“ uvedl Michelfeit v tiskové zprávě zaslané redakci Echo24.
Během pandemie si lidé na obědy venku odvykli
„Tento růst samozřejmě všichni cítíme, nicméně je patrné, že se při zdražování snaží restaurace držet při zemi, protože jak vyplývá ze statistických dat, ceny zemědělských producentů se meziročně zvýšily téměř o 40 % a ceny energií pro právnické osoby vzrostly za rok trojnásobně,“ snaží se Michelfeit zdůvodnit, proč za oběd v restauraci platíme stále více.
Zákon o dani z příjmů umožňuje firmám odečíst si z daní maximálně 55 procent z ceny stravenky. Zbývající část si často doplácí zaměstnanci, firmy ale pochopitelně mohou svým lidem uhradit i vyšší částku, ovšem už bez slevy na dani na straně zaměstnavatele. „Pro zaměstnance se ale u stravenek vždy jedná o příspěvek, který na jeho straně nepodléhá zdanění ani odvodům,“ vysvětluje Michelfeit. „Díky daňovému zvýhodnění jsou stravenky o čtvrtinu výhodnější, než kdyby zaměstnanci dostali o stejnou částku vyšší mzdu,“ dodal.
Zástupci restauratérů už dříve upozornili na to, že lidé si za dobu pandemie, kdy často pracovali z domova, odvykli chodit na obědy do restaurací a i z důvodu aktuálního zvyšování životních nákladů si nyní často do kanceláře nosí vlastní jídlo. Úbytek hostů, a také tržeb, v časech oběda potvrzují i data Sodexo Benefity, ve srovnání s předkrizovým rokem 2019 se podle nich pohybuje kolem 30 procent.