Čajové sáčky mohou obsahovat miliardy častic mikroplastů
Mikroplasty v čaji
Některé typy čajových sáčků jsou potenciálně nebezpečné, odhalili vědci. Při jejich vložení do vody ohřáté na 95 stupňů Celsia se z nich totiž uvolňují miliardy částic mikro- i nanoplastů. Jde tak o tisíckrát větší hodnoty než jaké byly dosud nalezeny v různých analyzovaných potravinách či vodě.
Vědci z McGillovy univerzity v Kanadě analyzovali různé čajové pytlíčky čtyř známých obchodních značek. Z každého sáčku se může ve vroucí vodě uvolnit zhruba 11,6 částic mikroplastů a 3,1 miliardy částic nanoplastů, informuje server CNN. Následky, které může mít jejich požití zatím nejsou známé. Proto je podle vědců nutné ve výzkumu nadále pokračovat a tyto účinky pečlivě zanalyzovat.
Tým výzkumníku odstranil během testu obsah čajového sáčku a ten pak zcela prázdný vložil do vody ohřáté téměř na bod varu. Vědci tak chtěli dosáhnout nezkreslených výsledků. Už dříve byly objeveny mikroplasty v některý potravinách a také ve vodě jak balené, tak kohoutkové. Mnohem méně analýz však bylo provedeno na reakci čajových a jiných sáčků v horké vodě. Problematické je především to, že výrobci využívají polypropylen na zapečetění pytlíčků.
Týdně průměrný člověk zkonzumuje asi pět gramů plastů (což je pro představu zhruba ekvivalent váhy platební karty). V dřívější studii uváděli odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO), že mikroplasty zatím nevykazují známky toho, že by lidskému organismu mohly nějakým způsobem ublížit. Alespoň ne na této úrovni a při tomto množství. Sami ovšem přiznali, že k výzkumu neměli dostatek zdrojů, které by vedly ke zcela objektivním závěrům. Proto je podle WHO nutné tento problém nepodceňovat nadále ho zkoumat.
„Nutně potřebujeme zjistit více o tom, jak mikroplasty na lidské tělo působí, protože jsou v podstatě všude, včetně pitné vody,“ uvedla doktorka Maria Neiraová z oddělení Obecného zdraví a životního prostřední při WHO.