Lidé zachraňují hospody i pivovary přes internet. Mnoha podnikům však hrozí zánik
POMOC HOSPODÁM A PIVOVARŮM
Pandemie koronaviru těžce dopadla i na české hospody a pivovary. Kvůli nařízením vlády musely přerušit činnost a zavřít, kvůli čemuž přichází o zisk. Pomoci podnikům však můžou sami lidé. Přes on-line iniciativy totiž můžou od některých pivovarů koupit pivo, nebo můžou své oblíbené restaurační podniky podpořit koupí poukazu, který lze v daném zařízení využít jakmile znovu otevře. I přes tyto projekty hrozí, že mnoho podniků bude muset skončit.
Jednou z iniciativ je zachranpivo.cz, který tvoří tým kolem pivovaru Kytín. Na svých stránkách nabízí piva z více než 300 českých minipivovarů. K dispozici je zákazníkům mapa s vyznačenými minipivovary, aby měl přehled, kde si v okolí může pivo zakoupit.
„Rozhodli jsme se, že nebudeme sedět v koutě a spouštíme stránky Zachraň pivo ve spolupráci s dalšími minipivovary. Tísice piv totiž čeká na záchranu od vás,“ lákají členové iniciativy na Facebooku s tím, že „vylít několik tisíc litrů do kanálu může být pro některé z nás likvidační“. Aktuálně je přes zachranpivo.cz možné koupit téměř 10 milionů velkých piv z více než 300 minipivovarů.
Pomoci můžou lidé i svým oblíbeným restauracím a hospodám. Přes platformu zachranhospodu.cz totiž můžou finančně podpořit svůj oblíbený podnik a navíc si v něm i něco předplatit. Iniciativa totiž vybízí ke koupi poukazu, jehož hodnotu pak může zákazník v dané restauraci utratit, jakmile znovu otevře.
Nyní platforma registruje již více než 2000 hospod, kterým již lidé můžou přispívat prostřednictvím koupě voucheru. Další podniky pak organizátoři iniciativy nabírají. Dosud podnikům přispělo zhruba 3 tisíce lidí, přičemž hodnota všech zakoupených voucherů přesáhla 7 milionů korun.
Skončit může až 40 procent minipivovarů
Aktuální opatření proti koronaviru pravděpodobně povedou k tomu, že bude muset skončit velké množství minipivovarů. Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně bude muset až 40 procent majitelů zavřít či prodat své minipivovary. V březnu přitom odhadoval, že se svých podniků bude muset vzdát zhruba čtvrtina.
Podle Šuráně stát sektoru nepomohl, ba přímo naopak. Pivovary by potřebovaly začít vařit pivo s vícetýdenním předstihem, ale pokud budou prodloužena zavedená opatření, pivovary budou muset své čerstvě navařené pivo vylít. „Dali nám perspektivu, že za dva měsíce. Ale kdo vydrží dva měsíce bez příjmu?“ uvedl Šuráň s tím, že nerozumí tomu, že vláda neotevře ani malé vesnické hospůdky, kde běžně moc lidí není. Šuráň to označil za „cílenou likvidaci oboru“.
Nepříliš příznivě se k aktuální situaci staví Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS). Ten na svých stránkách uvádí, že problémy s vyrobeným sudovým pivem řeší kromě minipivovarů i ty velké. „Celkově se jedná o 250-300 milionů velkých piv, prakticky celou čtvrtletní produkci čepovaného piva pro český trh,“ zní ve stanovisku svazu.
Dle výkonné ředitelky ČSPS Martiny Ferancové se vládní opatření na provozovnách silně podepíší. „To znamená, že většina provozoven bude tři měsíce bez jakýchkoliv příjmů a řada z nich bude nucena bez další pomoci zavřít. Proto je extrémně důležité je v této době podpořit, abychom se v červnu měli vůbec kam vracet,“ uvedla Ferencová.
Pomocnou ruku podnikům ČSPS nabízí i přes zmiňované iniciativy zachranpivo.cz a zachranhospodu.cz. Druhá jmenovaná je dokonce projektem ČSPS a několika dalších partnerů. Zároveň zmiňuje i nově vzniklou asociaci restauratérů APRON. Za tou stojí například známí šéfkuchaři Zdeněk Pohlreich, Jan Punčochář, Radek Kašpárek či restauratér Tomáš Karpíšek. Ti se nejprve otevřeným dopisem obrátili na vládu, aby schválila finanční pomoc hospodám a restauracím. Nyní přešli k vytvoření vlastní asociace.
Vláda v úterý představila plán, podle něhož by podniky mohly od 25. května otevřít své restaurace či bufety, ovšem pouze přes okénko či prostřednictvím letní zahrádky. Vnitřní prostory restaurací a hospody by mohly začít fungovat až od 8. června.