„U nás budete obslouženi všichni.“ Restaurace odmítají kontrolovat očkování

HOSPODY vs. COVID

„U nás budete obslouženi všichni.“ Restaurace odmítají kontrolovat očkování
Někteří restauratéři se rozhodli nerespektovat proticovidová opatření ministerstva zdravotnictví, jsou podle nich v rozporu se zákonem. Foto: Shutterstock
2
Domov
Jakub Fujáček
Sdílet:

Ministerstvo zdravotnictví před dvěma týdny přeneslo odpovědnost za kontroly takzvané bezinfekčnosti na provozovatele restaurací a dalších služeb. Část hospodských ale povinnost kontrolovat certifikáty o očkování otevřeně odmítá, a to i přes hrozbu až milionových pokut. Říkají, že nemohou „kontrolovat zdravotní stav“ hostů, protože by se tím dopouštěli porušení ústavy a dalších zákonů. Podle iniciativy Chcípl PES opatření vyhlášené pod ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) navíc používá ty samé věty, o nichž v minulosti Nejvyšší správní soud (NSS) rozhodl, že jsou v rozporu se zákonem.

S podzimem přišlo po několika měsících znovu i výrazné omezení služeb. Část zasažených restaurací se ale rozhodla nařízení ministerstva zdravotnictví nerespektovat. Jsou podle nich v rozporu se zákonem, a tak zejména certifikáty o očkování kontrolovat nechtějí. Dovnitř zvou i neočkované. Povinnost kontrolovat bezinfekčnost hostů zvažovalo ministerstvo už na jaře 2020, tehdy od ní však upustilo. Dnes už je fakticky jedinou vstupenkou do restaurace očkování, nebo prodělaný covid.

Jedna z moravských restaurací odmítá kontroly hostů s tím, že na ně nemá oprávnění: „V našem podniku není nikdo oprávněn kontrolovat váš zdravotní stav, není zaměstnancem hygieny a už vůbec není vaším ošetřujícím lékařem. Pokud bychom kontrolovali váš zdravotní stav, dopouštíme se protizákonného jednání dle § 328 trestního zákoníku a vystavujeme se tak trestnímu stíhání.“

Veškerá nařízení jsou podle restaurace podzákonná a každý svým vstupem do provozovny zároveň čestně prohlašuje, že „nemá žádné příznaky infekční nemoci a není si vědom, že by přišel do styku s infekcí“. To podle ní stačí. Stejnou argumentací hájí své kroky i několik dalších restaurací po celé republice. Opatření je podle nich v rozporu s ústavou.

Kontroly odmítá i další restaurace v jižních Čechách. Hned vchodu upozorňuje, že obslouží každého neočkovaného, očkovaného, s testem i bez něj. „Vážení zákazníci, u nás budete obslouženi všichni. Jídlo máme pro hladové, ne pro vyvolené! Jsme svobodná restaurace ve svobodné zemi,“ píše se u dveří. Restaurace se nebála svůj názor veřejně vyjádřit i na sociálních sítích.

Část restaurací pak přistoupila k opatřením spíš recesisticky. Jeden z hostinských vylepil třeba na dveře své restaurace vlastní nařízení: „V případě, že k nám nesmí vstupovat neočkovaní, tzn. jasná diskriminace, vydávám tímto své vlastní nařízení: Zákaz vstupu Policii ČR a hygieně. Můj dům, můj hrad.“

Podle zástupců iniciativy Chcípl PES se kontroly zákazníků rovnají diskriminaci. K iniciativě se už na začátku platnosti opatření před dvěma týdny připojilo asi 400 provozovatelů, kteří kontroly odmítli. Inciativa chce i kvůli tomu vyjít ve spolupráci s dalšími organizacemi 17. listopadu do ulic. Své plány chce představit v pondělí (15. listopadu).

Podle Jakuba Olberta, majitele restaurace Šeberák a zakládajícího člena iniciativy, není opatření právně v pořádku, protože používá stejné věty, které již v minulosti označil jako v rozporu se zákonem Nejvyšší správní soud. „V nařízení vlády jsou jasně vyjmenované skupiny obyvatel, které mohou být obslouženi v gastro provozech. Tento článek označil Nejvyšší správní soud za protizákonný,“ uvedl Olbert s odkazem na rozsudek NSS, který jedno z dřívějších vládních nařízení označil ve svém rozsudku za protizákonné a diskriminační vůči lidem s protilátkami. Na jejich uznávání se však dodnes nic nezměnilo.

AHR: Většina podniků zaznamenala úbytek hostů

Až 70 procent podniků hlásí podle Asociace hotelů a restaurací v souvislosti se se zavedením kontrol bezinfekčnosti úbytek hostů o více než 30 procent.

V souvislosti se zavedením kontrol bezinfekčnosti na koronavirus v restauracích, které musí personál provádět od minulého pondělí, hlásí podle Asociace hotelů a restaurací (AHR) až 70 procent podniků úbytek hostů o více než 30 procent. Úbytek potvrzuje i průzkum společnosti Edenred, která se specializuje na stravenky. Na oběd do restaurace šlo dle jejích dat v prvním listopadovém týdnu téměř o pětinu méně lidí než v prvních třech říjnových týdnech.

Personál restaurací by od 1. listopadu neměl obsloužit nikoho, kdo není očkovaný, toto onemocnění v posledním půlroce prokazatelně neprodělal, případně nemá platný negativní test na koronavirus. Testování je od začátku listopadu zpoplatněno, navíc se zkrátila doba platnosti testů, PCR platí 72 hodin a antigenní jen 24 hodin. Ve správním řízení hrozí právnickým osobám za porušování opatření až 3 miliony pokuta, fyzickým 1 milion.
Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články