Polské maso se salmonelou nemizí. Od září se přivezly další tři tuny, hlásí veterináři
Zkažené maso z Polska
Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.
Veterináři vypsali u tří příjemců nová mimořádná individuální veterinární opatření, podle nichž musí být u těchto firem před uvedením masa provedena kontrola na salmonelu. Nová opatření se týkají společností Maso uzeniny Písek, mrazírenský sklad Tosun a LM Maso.
„Od 18. dubna 2019 byla doposud opatření uplatněna vůči 34 subjektům. Z toho 28 mimořádných opatření bylo k dnešnímu dni již zrušeno, neboť dotyčný doložil příslušné krajské veterinární správě, že přijal veškerá opatření, aby na trh neuváděl kontaminované potraviny,“ uvedl Vorlíček.
Veterináři informovali o těchto zásilkách zhruba po měsíci od poloviny dubna, do té doby zveřejňovali jednotlivé případy, nyní vzhledem ke zlepšení situace vydali zprávu až po dvou a půl měsících. V dubnu se domluvili s ministerstvem zemědělství a začali uplatňovat individuální veterinární opatření.
V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.
Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální.