Kouzlo růžové pilulky aneb Ibalginová velmoc Česko

Varování pro alergiky

Kouzlo růžové pilulky aneb Ibalginová velmoc ČeskoAKTUALIZOVÁNO
Ibalgin, ilustrační snímek Foto:

FOTO: Shutterstock

Domov

jhr

Populární růžová tabletka proti bolesti změnila složení. Ibalgin 200 a 400 miligramů nově obsahuje jako pomocnou látku i nezanedbatelné množství laktózy, oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Opatrní musí být hlavně lidé s vážnější laktózovou intolerancí. Pro uživatele, kteří touto poruchou netrpí, nemá změna receptury žádný význam. Ibalgin 600 mg zůstal beze změn.

V tabletách Ibalgin 200 a 400 mg, jejichž výroba se od ledna přesunula z ČR do Maďarska, se laktóza nově objevuje jako pomocná látka. Ta nemá přímo léčebně účinky, ale pomáhá udržet trvanlivost léku, tvar a konzistenci tablety a zajišťuje postupné uvolňování účinné látky z tablety v trávicí trubici.

Změna složení ale může u některých lidí vyvolat nežádoucí vedlejší účinky, na což upozorňují SÚKL i lékaři. V případě Ibalginu 600 mg je složení léku beze změn. V měkkých tobolkách Ibalgin Rapidcaps 200 mg a Ibalgin Rapidcaps 400 mg laktóza obsažena není.

Pacienti se vzácnými dědičnými problémy s intolerancí galaktózy, úplným nedostatkem laktázy nebo malabsorpcí glukózy a galaktózy by neměli tyto přípravky užívat, uvedl SÚKL. „Pacienti s velmi nízkou aktivitou laktázy z důvodu chronických gastrointestinálních onemocnění a děti se závažnou alergií na bílkoviny kravského mléka (které pomocná látka laktóza může ve stopovém množství obsahovat) by tyto přípravky měli používat s opatrností,“ dodal ústav.

Ibalgin je mezi Čechy oblíbeným lékem na bolest. Marketingový program Důvěryhodné značky jej dokonce řadí mezi nejdůvěryhodnější značky produktů v roce 2018. Ibalgin vede v kategorii volně prodejné léky na bolest.

Laktózová intolerance je častá

Laktózová intolerance je u nás velmi častá, upozornil gastroenterolog ze společnosti ResTrial Luděk Hrdlička. Zoltán Paluch z Ústavu farmakologie 2. Lékařské fakulty Karlovy Univerzity hovoří o 10 procentech populace.

„Bohužel laktózová intolerance, tedy neschopnost štěpit tento mléčný cukr zapříčiněná nedostatkem enzymu nazývaného laktáza ve sliznici tenkého střeva, je v našich geografických podmínkách velmi častá, stejně jako například v jižní Evropě nebo v Asii, kde často postihuje téměř celou populaci jednotlivých zemí,“ řekl deníku Echo24 lékař Luděk Hrdlička.

U lidí s lehkou nebo střední intolerancí laktózy by se ale komplikace objevit neměly.  „U laktózové intolerance je povolena konzumace mléka a mléčných výrobků dle stupně snížení aktivity enzymu laktázy (stupně intolerance) a dle individuální tolerované dávky. Množství laktózy v novém Ibalginu je ale natolik malé, že ani lidé s lehkou či střední intolerancí laktózy se nemusí užívání léku proti bolesti obávat,“ uvedla Kateřina Kopecká, alergoložka z pražské ambulance Alerg.

U nemocných s vážnější laktózovou intolerancí ale může požití i jedné tablety s malým množstvím laktózy způsobit různé trávicí obtíže, zejména průjem, bolesti břicha, nadýmání a celkový střevní diskomfort. V ještě větším riziku jsou pak pacienti, kteří užívají Ibalgin dlouhodobě. „Proto považuji tuto technologickou změnu ze negativní a nelogickou,“ dodal Hrdlička s tím, že současný trend je spíše opačný a vede k produkci léčiv bez potenciálně „škodlivých“ látek.

Pacienti s intolerancí laktózy, galaktózy, závažnou alergií na bílkoviny kravského mléka nebo malabsorpcí  glukózy a galaktózy by měli v lékárně žádat přípravek s obsahem ibuprofenu, který laktózu neobsahuje, doporučil přednosta Farmakologického ústavu 1. Lékařské fakulty Karlovy Univerzity Ondřej Slanař. „Pro uživatele, kteří těmito poruchami metabolizmu netrpí, nemá malé množství mléčného cukru obsažené v tabletě žádný význam,“ dodal Slanař.

Laktóza je častým plnivem léků

Laktóza je vyrobená ze syrovátky kravského mléka. „Je často používaným plnivem ve farmaceutickém průmyslu. Ve styku s aktivní složkou léčivého přípravku je velmi stálá. Tablety s obsahem mléčného cukru se dobře rozpadají a léčivá látka se rychle uvolňuje. V kombinaci s mikrokrystalickou celulózou je vhodná i pro přímé lisování. Tvoří 40 až 50 procent tabletoviny,“ uvedl pro deník Echo24 Zoltán Paluch z Ústavu farmakologie 2. lékařské fakulty Karlovy Univerzity.

„Mléčný cukr je v trávicím traktu rozkládán hydrolasou beta- galaktosidasou (laktázou). Přibližně 10 procent populace trpí nedostatkem nebo poruchou tohoto enzymu a označuje se to jako laktózová intolerance. Onemocnění se projevuje bolestmi břicha, nadýmáním, průjmy případně zácpou, zvracením, bolesti hlavy. Po vyloučení laktózy z potravy obtíže ustoupí,“ dodal Paluch.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také: V Česku je další závadné hovězí. Původ masa v restauracích či párcích přesto nezjistíme

V Evropě zadrželi novou smrtící drogu. Je silnější než heroin, účinkuje už při kontaktu s pokožkou