„Kvůli druhé vlně zkrachuje víc podniků než na jaře“
SITUACE V GASTRONOMII
Zkrachovat by v důsledku vládních opatření a špatného vývoje epidemie mohlo až 15 % restaurací či hospod, řekl deníku Echo24 prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Pokud vláda nepodpoří restart podniků po znovuotevření, situaci podle něj vzdá více lidí než na jaře. Větší zásah druhé vlny čeká i prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek. Provozovatelé podniků se o uzavření dozvěděli prakticky jen s jednodenním předstihem.
Podle Tomáše Prouzy i Václava Stárka se pro sektor gastronomie podařilo dobře vyjednat kompenzace, důležitým krokem je ale nyní naplánovat pomoc podnikům po ukončení nouzového stavu. „I když ty restaurace znovu otevřou, hosté se tam nevrátí ze dne na den,“ řekl deníku Echo24 s tím, že je třeba podpořit podniky například marketingově či snížením DPH. „Bude strašně záležet na ochotě lidí věřit, že nebude nějaká třetí vlna, že to má smysl,“ dodal Tomáš Prouza.
Oba se také shodují na tom, že dopady na podniky budou nejspíš větší než na jaře. „To, že druhá vlna bude mít ještě větší zásah než ta první, to je celkem jasné,“ řekl deníku Echo24 prezident AHR Stárek. Podle Tomáše Prouzy by tak mohlo zkrachovat až 15 % podniků „Na jaře zavřeli jen ti, kteří na tom byli absolutně špatně. Měli jste před sebou léto, šanci si přivydělat, zahrádky které poběží, alespoň nějaké turisty a podobně, to dneska není,“ řekl deníku Echo24 Tomáš Prouza s tím, že nyní mají restaurace výhled na tradičně slabý leden a únor a vzhledem k situaci nelze očekávat ani vánoční večírky či rodinné vánoční obědy.
Zoufalé podniky dávaly zboží i zadarmo
Vláda rozhodla nečekaně o uzavření restaurací a hospod minulý týden v pondělí večer, podnikům tak dala na uzavření prakticky jen jeden den. Některé restaurace a hospody se proto uchýlily k velkým slevám či dokonce nabídkám zadarmo, aby se stihly zbavit nakoupeného zboží, některé rovnou hovořily o propouštění a hrozícím zániku.
Například na pražském Václavském náměstí byly k vidění nabídky na prodej půllitru piva za 29 korun, v pražském podniku Písecká brána nabízeli zdarma kávu pro seniory a kopeček zmrzliny pro děti. „Koncem minulého týdne jsme ale surovin nakoupili o něco více, zejména kvůli lživým vyjádřením vlády o tom, že úplné uzavření restaurací není v dohledné době na pořadu dne,“ komentovali den před uzavřením situaci například majitelé pražského podniku SmetanaQ.
Restaurace, kavárny, bary a kluby musejí být od středy 14. října do 3. listopadu veřejnosti uzavřené. Občerstvení mohou prodávat přes výdejní okna mezi 06:00 a 20:00. Výjimku mají hotelové restaurace, které mohou být svým hostům k dispozici do 20:00. Vládní opatření se také netýká jídelen v sociálních nebo vězeňských zařízeních a provozovnách zaměstnaneckého stravování