Problémové polské maso skončilo na Slovensku ve školních jídelnách i restauracích
Kauza nemocného skotu
Na Slovensko bylo dovezeno 300 kilogramů masa z jatek v Polsku, kde se porážely nemocné krávy. Maso skončilo v restauracích a školních jídelnách, řekla ve čtvrtek slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná. Slovenská státní veterinární a potravinová správa již ve středu informovala, že zmiňované maso odebrali tři podnikatelé na východě Slovenska.
Matečná v souvislosti s kauzou doporučila spotřebitelům nekupovat polské hovězí; svou radu odůvodnila tím, že polské veterinární úřady se zdiskreditovaly. „Sáhněte raději po slovenském masu, které je plně pod kontrolou,“ citují Matečnou slovenská média. Nejvíce hovězího dováží Slovensko právě z Polska.
Portál pravda.sk po briefingu Matečné a vedení slovenské veterinární a potravinářské správy napsal, že kromě Slovenska zmiňované maso směřovalo do devíti dalších členských zemí EU, Česko mezi nimi není. Podle dřívějšího tvrzení polských úřadů se maso dostalo na trhy v šesti zemích Evropské unie.
„Státní veterinární a potravinářská správa zahájila intenzivní kontroly chlazeného a mraženého hovězího masa z Polska. Kontrolujeme sklady, zpracovatelské provozy, obchody i přepravní vozidla,“ řekl šéf slovenských veterinářů Jozef Bíreš. Dodal, že kontrole podléhají i pojízdné prodejny masa.
Polské úřady tento týden oznámily, že jatka, kde se nemocné krávy porážely, byla uzavřena. Do zemí Evropské unie (EU) bylo podle polských úřadů vyvezeno 2,7 tuny poraženého skotu.
Podle polského ministra zemědělství jde o „nahodilý případ“
Máme problém, protože jde o nahodilý případ, který ale bezpochyby kazí pověst polských potravin,“ řekl Ardanowski. Varoval, že pokud by se v Polsku objevily další podobné případy, musejí všichni, kdo jsou do obchodu s masem nemocných zvířat zapleteni, počítat s „dramatickými následky“. Ty se musejí týkat nejen majitelů a zaměstnanců jatek, ale i chovatelů krav, „kteří se umírající zvířata snaží někam umístit“.
Polsko informovalo české ministerstvo zemědělství, že maso z nemocných krav se do Česka nedostalo. Hlavní polský veterinář Niemczuk dnes uvedl, že bylo vyvezeno do Rumunska, Švédska, Maďarska, Estonska, Finska, Francie, Španělska, Litvy, Portugalska a na Slovensko. V Polsku se dostalo na více než dvacet míst.
Eurokomisař pro zdravotnickou problematiku Vytenis Andriukaitis, do jehož působnosti spadá i bezpečnost potravin, vyzval polské úřady, aby při vyšetřování tohoto případu postupovaly co nejrychleji. Chce, aby podnikly „všechna nutná opatření v souladu s evropskou legislativou, včetně efektivních, rychlých a odrazujících trestů pro pachatele takových činů, které mohou znamenat ohrožení veřejného zdraví a které představují nepřijatelné zacházení se zvířaty“.
Předseda polského svazu chovatelů dobytka Jacek Zarzeczki podle portálu Gazeta Pomorska navrhuje, aby na jatkách byly instalovány kamery, které by 24 hodin denně monitorovaly, co se tam děje.
V Polsku se ročně vyprodukuje okolo 560 000 tun hovězího, přičemž 80 až 85 procent masa se vyváží.
Hovězí z Polska se vozí také do České republiky. Za rok do konce listopadu 2018 se čerstvého chlazeného hovězího dovezlo podle údajů Českého statistického úřadu 8845 tun v hodnotě 854,6 milionu korun, zmrazeného pak 1503 tun za 116,9 milionu korun. O rok dříve se čerstvého hovězího masa z Polska dovezlo za 876,6 milionu Kč a zmrazeného za 87,9 milionu korun. Polsko je tak hlavním dovozcem tohoto masa do ČR, následuje Německo a Nizozemsko.
Podle údajů, které zveřejňuje české ministerstvo zemědělství, byla odhadovaná loňská soběstačnost České republiky v hovězím mase na 122,4 procenta, meziročně se zvýšila o 2,8 procentního bodu.