Brambory, papriky i rajčata výrazně podražily. Ceny se zvedly až o polovinu

Češi si připlatí

Brambory, papriky i rajčata výrazně podražily. Ceny se zvedly až o polovinuNOVÉ 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Zelenina na pultech obchodníků letos výrazně podražila. Ceny rajčat v obchodech jsou až o polovinu vyšší než loni v únoru, zákazníci za ně tento týden platili v průměru 68,45 koruny za kilogram proti loňským 45,18 Kč/kg. Dražší jsou i brambory a papriky, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Kupující letos platí víc také za mléčné výrobky, zejména za máslo.

Brambory za rok podražily o 18 procent, letos je obchody prodávají v průměru za 18,65 Kč/kg. Papriky jsou dražší o desetinu a stojí 90,60 Kč/kg.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Rajčata a papriky se v zimě do českých obchodů dovážejí zejména z jihu Evropy. Španělští exportéři podle agentury Reuters uvedli, že produkce zeleniny v Evropské unii v posledních týdnech klesla o 60 procent oproti běžné úrovni, a to kvůli nepříznivému počasí, které mělo dopad na zemědělce v zemích kolem Středozemního moře.

Záplavy a sněžení ve Španělsku například těžce zasáhly produkci ledového salátu, jehož cenu ale ČSÚ nesleduje. Podle španělských farmářů bude nedostatek ledového salátu pravděpodobně pokračovat rovněž v březnu, protože špatné počasí na jihu země znemožnilo výsadbu, která by nahradila zničenou úrodu. Nedostatek ledového salátu se již projevil v maloobchodě, v Británii například některé supermarkety omezily jeho prodej na tři kusy na zákazníka.

O více než pětinu stoupla u českých obchodníků také cena másla. Nyní lidé čtvrt kilogramu másla kupují v průměru za 43,17 Kč, loni to bylo 35,53 Kč. O 30 procent dráž vyjde i eidamská cihla, mléko je o 3,5 procenta dražší. V první půli loňského roku ale farmáře prodávající mléko trápila krize, kvůli které prodávali výrobky za ceny pod výrobními náklady. Na evropském trhu totiž byl i kvůli zavedení ruského embarga na dovoz potravin mléka přebytek.

Zákazníci si letos připlatí i za maso, vepřové podražilo o desetinu, hovězí téměř o čtyři procenta. Kuřata jsou ale levnější, a to o šest procent.

Statistici každý měsíc sledují ceny 26 druhů potravin v českých obchodech. Pokud se ceny všech těchto potravin sečtou jako obsah nákupního košíku, je cena proti loňskému únoru o devět procent vyšší.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články