Pouliční stánek s nudlemi získal michelinskou hvězdu
Ocenění pro streetfood
Malý pouliční stánek s nudlemi a rýží v Singapuru okouzlil michelinské inspektory natolik, že mu udělili prestižní hvězdu. Jeho majitel Čan Hon Meng je tak prvním držitelem prestižního gastronomického ocenění ve své kategorii.
Nemá velkou luxusní restauraci, ani nevaří z těch nejkvalitnějších surovin. Přesto dokázal malý stánek s hongkongskými specialitami přilákat tolik jedlíků, až se na něj začaly tvořit fronty. Popularity pouličního vaření jednapadesátiletého Čan Hon Menga si všimli i michelinští inspektoři, kteří mu nakonec udělili i prestižní ocenění.
Majitel skromného stánku je z michelinské hvězdy nadšený. „Nikdy jsem nečekal, že by moje skromné vaření na ulici dosáhlo mezinárodního uznání,“ řekl novinářům. Doufá, že tím vzbudí zájem mladých kuchařů o pouliční kulinařinu.
Čan Hon Meng denně odpracuje 17 hodin a se i svými dvěma asistenty má neustále napilno. Během oběda dokážou zákazníkům naservírovat zhruba 150 porcí kuřat s rýží. Cena jedné přitom sotva dosahuje 50 Kč. Místní Mengův stánek velice dobře znají a někteří jsou ochotní si vystát i hodinovou frontu.
Nejvíce michelinských hvězd nasbírala Francie, za ní jsou pak Itálie, Německo či Japonsko. Česká republika se může chlubit jen třemi pražskými restauracemi, které obdržely prestižní kulinářské ocenění.