Italové stahovali čokoládové pomazánky, vadil jim palmový olej
Nezdravá pochoutka?
Italská firma Ferrero se brání proti reakcím obchodníků a spotřebitelů kvůli zdravotním rizikům souvisejícím s pomazánkou Nutella. Například britská BBC uvedla s odvoláním vědeckou studii, že palmový olej obsažený i v Nutelle může při určitém výrobním postupu obsahovat látky způsobující rakovinu. Některé italské obchody pak svojí čokoládovou pomazánku stahovaly. „Nutella není karcinogenní,” uvedla v oficiálním stanovisku společnost Ferrero. Firma prý používá bezpečné výrobní postupy.
Podle květnového výzkumu pro Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) má palmový olej obsahovat více karcinogenních látek než ostatní rostlinné oleje. V něm se uvádí, že palmový olej obsahuje vyšší podíl karcinogenů, když se zahřeje na teplotu kolem 200°C. Úřad nicméně nevydal žádný zákaz s tím, že musí být provedeny ještě další výzkumy.
Italský obchodní řetězec Coop na to reagoval stažením produktů s obsahem palmového oleje z regálů. Ostatní italské obchody ho následovaly. Podle firmy Ferrero se to však netýká Nutelly. „Potvrzujeme, že Nutella nikdy nebyla stažena z regálů supermarketů v žádné zemi,” uvádí Ferrero.
Podle manažera Vincenza Tapelliho se vyrábí z čerstvě vymačkaných plodů a je zpracováván při omezené teplotě. Nebezpečí podle něj tedy nehrozí.
Firma Ferrero obhajuje použití palmového oleje ve svých výrobcích tím, že zaručuje správnou konzistenci jejích výrobků. „Vyrábět Nutellu bez palmového oleje by z ní udělalo podřadnou náhražku, byl by to krok zpět,” řekl Reuters manažer společnosti Vincenzo Tapella.
Svůj postoj firma na rozdíl od konkurence nezměnila po nátlaku spotřebitelů, když na sociálních sítích vznikaly stránky bojkotující palmový olej a nechystá se ho změnit ani nyní. Skutečný důvod může být ale ve zvýšených nákladech na výrobu, pokud by Ferrero používalo jiné, dražší oleje.