„Ono to chutná jako kuře.“ USA povolily prodej masa vypěstovaného v laboratořích
MASO Z LABORATOŘE
V Americe se začíná prodávat maso vypěstované v laboratoři. Dvě kalifornské firmy Upside a Good Meat získaly od federálního ministerstva zemědělství poslední potřebné povolení. Firmy v rozsáhlých laboratořích pěstují buněčnou tkáň a později ji formují do tvarů oblíbených masných pochoutek. Informuje například agentura AP.
„Můžeme to dělat jinak než skrz hromadu půdy a vody, které jsou využívány k vykrmení zvířat, která jsou potom zabíjena na jatkách,“ představuje myšlenku pěstování masa v laboratořích Josh Tetrick, šéf jedné ze společností, která získala povolení.
Obě společnosti prošly řadou kontrol, kterými standardně prochází masokombináty a jiní zpracovatelé masa. Od nynějška mohou tak firmy na americké pulty a do amerických restaurací dovážet maso, které je podle nich k nerozeznání od přírodního masa.
Celý proces probíhá v ohromných laboratořích a ohromných nádržích, kde se maso několik týdnů vyvíjí a roste. Na počátku firmy odeberou malý vzorek tkáně zdravého a dobře vypadajícího kuřete či jiného živočicha. Tyto buňky následně napumpují aminokyselinami, vitamíny a živinami a nechají několik týdnů růst v ohromných inkubátorech. Následně vzniklé maso vezmou a formují ho do požadovaného tvaru.
V současnosti je společnost Upside schopna za rok vyprodukovat kolem 22 tun laboratorně pěstovaného masa s tím, že chce v následujících letech produkovat až osmi násobek uvedeného. Cenově se s zvyšující se produkcí chtějí dostat na cenu dražších a kvalitních farmářských mas, s kterými se srovnávají.
Podle Sebastiana Bohna z firmy CRB, která se specializuje na výstavbu rozsáhlých továren potravinového či medicínského rázu, však potrvá přibližně 7 až 10 let, než se nový trend ve společnosti výrazně rozšíří.
Podle výkonné ředitelky Upside Amy Chenové mají lidé většinou přirozenou nedůvěru k buněčně pěstovanému masu. Podle výzkumu pro AP by se polovina obyvatel USA takové maso bálo jíst. „Ono to chutná jako kuře,“ je prý však podle Chenové typická reakce lidí, kteří jejich produkty ochutnají. Druhá uvedená firma Good Meat už vyrábí maso touto formu v Singapuru a obě firmy plánují další rozvoj.
V obchodech se v posledních letech se sílícím trendem vegetariánství a veganství objevují přírodní náhražky masových pokrmů. V roce 2019 dokonce redaktor Týdeníku Echo Ondřej Šmigol popsal svoji zkušenost z bezmasou náhražkou (čtěte zde).