Skandál s masem v KFC? Europoslanec Zdechovský žádá ministry, aby na fastfood poslali kontrolu
NAKLÁDÁNÍ S JÍDLEM
Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) se obrátil na české ministry zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) s výzvou, aby bezodkladně prověřili nakládání s masem v restauracích KFC. Reagoval tím na spekulace, které upozorňují na možné manipulace s trvanlivostí masa, přelepování štítků a prodej prošlých surovin. Podle europoslance mohou praktiky představovat vážné ohrožení bezpečnosti potravin i zdraví spotřebitelů.
„Veškeré restaurace KFC musí projít okamžitou a důkladnou kontrolou. Informace o dlouhodobém prodeji zkaženého masa jsou vážné a mohly ohrozit zdraví obyvatel České republiky!“ uvedl Zdechovský v dopise ministrům, který mají k dispozici média. „Podávám podnět ministrům zemědělství a zdravotnictví k podezřením na manipulaci s masem a jeho trvanlivostí v síti KFC. Zdraví občanů a důvěru v potravinářské standardy nelze podceňovat. Požaduji okamžité kontroly, prověření auditů a případné sankce,“ dodal.
🚨 Podávám podnět ministrům zemědělství a zdravotnictví k podezřením na manipulaci s masem a jeho trvanlivostí v síti KFC.
— Tomáš Zdechovský (@TomasZdechovsky) September 15, 2025
Zdraví občanů a důvěru v potravinářské standardy nelze podceňovat. Požaduji okamžité kontroly, prověření auditů a případné sankce. pic.twitter.com/pmOYnAdQ1g
Reakce na investigaci
Podnět přichází krátce po zveřejnění série reportáží novináře Jana Tuny, který se svým týmem zpracoval skryté záběry, výpovědi zaměstnanců i dokumentaci z provozoven. „Hotovo! Dostříháno! Prošlé maso v KFC i v ČR. Podvody s trvanlivostí. Velká reportáž. Videa, fotografie, svědectví. Kontroly. Byli jsme přímo na místě,“ oznámil nedávno Tuna. Podle něj se podobné problémy objevily i v zahraničí. „V Dánsku kvůli tomu uzavřeli všechny restaurace KFC v celé zemi,“ připomněl.
Tuna rovněž upozornil, že celá kauza už má evropský rozměr. „Evropská komise se bude na základě našich reportáží a okamžité interpelace europoslance Zdechovského zabývat praktikami KFC v celé EU. Je totiž velmi pravděpodobné, že nejde jen o problém Dánska a Česka,“ napsal na sociálních sítích.
Podle Zdechovského je nutné, aby vláda a dozorové orgány postupovaly rychle a otevřeně. „Zdraví občanů a důvěru v potravinářské standardy nelze podceňovat,“ zdůraznil europoslanec. Vyzval k okamžitým kontrolám hygienických podmínek ve všech českých provozovnách KFC, prověření interních auditů i uplatnění sankcí v případě potvrzení nesrovnalostí.
Dánský skandál jako precedent
Případ připomíná nedávné odhalení dánské veřejnoprávní televize DR, která popsala praxi tzv. „prodloužení“ trvanlivosti. Podle výpovědí bývalých zaměstnanců se v tamních provozovnách běžně přelepovaly štítky na optické „prodloužení“ doby spotřeby kuřecího masa. Kontrolní razie dánské potravinové inspekce následně neudělila žádné restauraci pozitivní hodnocení, tzv. „glad smiley“.
Řetězec KFC poté přistoupil k mimořádným krokům: ukončil spolupráci s dánským franšízantem a uzavřel všech 11 restaurací v zemi, dokud nebude nalezen nový provozovatel. „Naše standardy bezpečnosti potravin nejsou předmětem vyjednávání,“ uvedlo vedení KFC pro západní Evropu.
Situace v Česku
V České republice je KFC dlouhodobě na vzestupu. Řetězec provozuje 135 restaurací a podle jeho zástupců loni otevřel sedm nových poboček. Ředitelka KFC pro Česko a Rakousko Ivana Makalová Dlouhá ještě letos v únoru uvedla, že firma nabízí „šťavnaté kuřecí pochoutky a služby v té nejlepší možné kvalitě“ a plánuje v expanzi pokračovat.
Nynější skandál ale může pověst značky citelně poškodit. V Česku navíc působí v prostředí rychle rostoucí konkurence – na trh vstoupily značky Popeyes či Five Guys a očekává se příchod dalších světových hráčů. Jak upozorňuje Hospodářská komora, fastfoody dnes tvoří až 15 procent gastronomických podniků v ČR a jejich podíl roste i na venkově.