Čokoláda už nebude pro každého. Kakao zdražilo za rok čtyřnásobně, muže za to El Niňo

KAKAO BRUTÁLNĚ ZDRAŽUJE

Čokoláda už nebude pro každého. Kakao zdražilo za rok čtyřnásobně, muže za to El Niňo
Největším světovým producentem kakaa je africké Pobřeží Slonoviny. Foto: Shutterstock
1
Ekonomika
Sdílet:

Žádná globálně obchodovaná komodita nezdražuje rychleji. Cena kakaa na burze vzrostla jen od ledna na dvojnásobek a od počátku minulého roku dokonce na čtyřnásobek. Analytici očekávají, že výrobci cukrovinek budou muset na rekordní ceny brzy zareagovat. „Ceny čokolád a jiných kakaových produktů mohou vzrůst o desítky procent,“ upozorňuje analytik XTB Jiří Tyleček.

Ceny komodit na světových trzích v prvních dvou měsících roku povětšinou klesaly. Zlevnil například plyn, elektřina či uhlí, naopak zdražila ropa. Zvlášť výrazně pak rostly ceny kakaa či bavlny. Ve skupině zemědělských komodit vykazuje nejvyšší vzestup kakao, jehož cena se do konce února zvýšila o 55 procent. Mimořádně silný vzestup cen na burze bude mít brzy dopad i na ceny v maloobchodě.

Podle analytika investiční platformy XTB Jiřího Tylečka se „čokokrize“ může podepsat nejen na rostoucích cenách čokolády a dalších kakaových výrobků, ale také snižováním podílu kakaové složky.

„Žádná globálně obchodovaná komodita letos nezdražuje rychleji. Cena kakaa vzrostla jen od začátku roku na dvojnásobek a dále tak staví na vysokém růstu z roku 2023. Zatím jsme svědky vysokých cen hlavně na burze, ale během pár měsíců se začnou naplno projevovat v maloobchodní síti. Ceny čokolád a jiných kakaových produktů mohou vzrůst o desítky procent,“ komentuje Tyleček. Na začátku loňského roku stálo kakao na burze kolem 2 tisíc dolarů za tunu, dnes už je jeho cena přibližně 8 tisíc dolarů.

Co stojí za meziročně téměř čtyřnásobným růstem cen kakaa? Podle Tylečka se ceny odvíjí od globální nabídky této komodity, která je závislá především na zemích afrického Sahelu. „Za třemi čtvrtinami globální produkce stojí relativně malá oblast západní Afriky. Hrozbou pro takto koncentrovanou produkci je špatné počasí a neúroda, což se bohužel v tomto případě stalo. Země afrického Sahelu postihl klimatický jev El Niňo už dva roky v řadě, přičemž největším problémem se ukázala být narušená sezónnost srážek,“ uvedl analytik.

„Už dvě pěstitelské sezóny zasáhlo sucho úrodu nejprve v období vyzrávání kakaových lusků a chabou produkci následně spláchla vlna dešťů, která přinesla nemoci kakaovníků a znehodnocení produkce. Dodávky kakaa z Pobřeží Slonoviny, největšího světového producenta, meziročně klesají o 30 %, a to již před rokem byly nižší než v letech předcházejících,“ dodává Tyleček.

Finanční ředitel švýcarské čokoládovny Lindt & Sprüngli Martin Hug podle agentury Bloomberg řekl, že předvídat vývoj cen kakaa je teď složité, ale že jejich podnik se snaží mít dodávky kakaa nutného k výrobě co nejvíce pod kontrolou. „Snažíme se, jak to jen jde,“ řekl Hug.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články