České Vánoce v Austrálii: „Lidé mi tu říkají, že kapr není poživatelný“

VÁNOCE V AUSTRÁLII

České Vánoce v Austrálii: „Lidé mi tu říkají, že kapr není poživatelný“
Kapr je v Austrálii považován za zavlečeného škůdce. Foto: Shutterstock
1
Panorama
Sdílet:

Pro většinu Čechů neodmyslitelná součást štědrovečerní tabule, pro Australany překvapivý a spíš tedy odmítaný pokrm. Kapr je v Austrálii považován za invazivního škůdce, který není poživatelný, po ulovení musí být usmrcen, tudíž se nesmí vrátit do vody. Pro lidi ze střední Evropy však zůstává důležitou součástí vánočního jídla. Australanům tuto tradici proto popsali.

Tento týden profesionální rybář Glen Hill, který loví na řekách Coorong a Murray, obdržel neobvyklou objednávku na česko-australskou vánoční oslavu, píše server ABC News. „Žádali kapra, protože si chtěli dát šupiny do peněženky pro štěstí,“ uvedl.
V Austrálii je kapr zavlečeným škůdcem, který není obecně považován za jedlého.

„Lidé mi tu říkali, že jíst kapra je nechutné,“ potvrzuje odpor protinožců Veronika Šedá, která se do Austrálie přistěhovala před 12 lety. V části Evropy je však důležitou součástí tradičních oslav Štědrého dne, připomněl server. Připojil rovněž řadu zkušeností Čechů žijících v Austrálii, které se týkají této ryby, mimo jiné to, jak ji připravit.

George Pekhart narozený v Česku se se svou australskou manželkou Emmou seznámil v Londýně. Před 18 měsíci se rozhodli vrátit k ní domů do Adelaide a Pekhart zavedl do oslav své australské rodiny štědrovečerního kapra a bramborový salát. Těsně před Vánocemi se vydal k řece Finniss na poloostrově Fleurieu nedaleko města Goolwa, aby ulovil čerstvou rybu a připravil ji. „Kaprů je tu tolik, že si můžete vybrat toho správného,“ uvedl s tím, že poté, co z ryby udělá filety, nasolí je a obalí v mouce a paprice, dá je na a gril.

Pekhart rybu před přípravou neuchovává živou ve vaně. Veronika Šedá také ne, ale má však hezké vzpomínky na dětství, kdy to její rodiče pravidelně na Vánoce dělávali. „Lidé se postavili do řady s pletenými taškami, a nesli si pak živou rybu domů, aby ji mohli dát na čas do vody ve vaně,“ popsala nevěřícím Australanům. Tradičnímu českému způsobu podávání kapra, tedy smažení, ovšem také neholduje. Nejlepší je podle ní s kořenovou zeleninou a omáčkou ze sušených švestek, rozinek a zázvoru.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články