Vánoční klasika v peněžence. Cenu bramborového salátu letos zvedají vejce a hrášek

VÁNOČNÍ NÁKUPY

Vánoční klasika v peněžence. Cenu bramborového salátu letos zvedají vejce a hrášek
Tradiční česká štědrovečerní večeře. Foto: Shutterstock
1
Panorama
Sdílet:

Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí vánoční tabule pro drtivou většinu Čechů, což potvrzují i průzkumy – salát si na Vánoce nedopřejí jen tři procenta dotázaných. Letos však jeho příprava opět vyjde o něco dráže než vloni, přestože tempo růstu cen zpomalilo.

Některé rostou, jiné klesají

Při přípravě bramborového salátu si Češi letos mírně připlatí za některé suroviny, jako jsou vejce, hrášek nebo máslo. Cena deseti vajec vzrostla podle Českého statistického úřadu meziročně z 37,13 Kč v prosinci 2023 na 47,56 Kč v listopadu 2024, což představuje nárůst o více než 28 procent. Ještě výrazněji podražil konzervovaný hrášek, kde analýza uvádí nárůst ceny o 27 procent. Máslo a celer pak zdražily o pětinu.

Naopak potěšit může pokles cen brambor a cibule. Zatímco loni stál kilogram brambor 21,02 Kč, letos v listopadu cena klesla na 16,59 Kč. Suchá cibule se oproti loňským 27,88 Kč zlevnila na 19,74 Kč za kilogram. Stabilní ceny pak vykazuje například bílý jogurt, který je v salátu častou alternativou k majonéze – jeho cena zůstala meziročně téměř beze změny.

Vánoční večeře podražila, ale ne dramaticky

Podle analýzy platformy eToro letos štědrovečerní večeře pro průměrnou čtyřčlennou rodinu v Česku podraží meziročně o 2 procenta, na 869 Kč. Tento růst je přitom výrazně nižší než loni, kdy ceny stouply o 16 procent. „Česká národní banka dokázala inflaci výrazně zkrotit, což se pozitivně promítlo do stability cen,“ uvádí analýza.

Mezi sledovanými zeměmi zůstává česká vánoční tabule jednou z nejlevnějších. Méně zaplatí už jen Rumuni. Naopak nejdražší večeři mají Španělé, kde podobná štědrovečerní tabule vyjde na 1695 Kč. V rámci Evropské unie však Češi patří mezi ty, kteří si vánoční svátky mohou stále užít relativně úsporně.

Bramborový salát – český fenomén Vánoc

Češi jsou národem milovníků bramborového salátu. Podle průzkumu agentury Instant Research ho více než dvě třetiny respondentů zkonzumují do tří dnů po Štědrém dni, zatímco 14 procent jej využívá až týden po svátcích. Salát si často vychutnávají nejen jako přílohu ke kaprovi, ale také jako součást chlebíčků nebo studených mís.

„Ukázalo se, že jsme jako Češi opravdu milovníky bramborového salátu. Nejí jej pouze tři lidé ze sta,“ komentovala výsledky průzkumu Dana Bratánková, vedoucí korporátní komunikace společnosti BILLA.

I přes rostoucí ceny některých surovin si Češi bramborový salát na vánoční tabuli odpustí jen zřídka. Stabilita cen klíčových ingrediencí, jako jsou brambory nebo cibule, naznačuje, že i letos zůstane jeho příprava dostupná pro většinu domácností. Přesto je otázka zbytečného plýtvání potravinami stále aktuální. Jak ukazuje průzkum, 66 procent Čechů během svátků sní vše, co připravili, a dalších 28 procent využívá zbytky k přípravě dalších pokrmů.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články