Má touha po alkoholu evoluční kořeny? Šimpanzi „popíjejí“ jako lidé ze zralého ovoce

ŠIMPANZI A ALKOHOL

Má touha po alkoholu evoluční kořeny? Šimpanzi „popíjejí“ jako lidé ze zralého ovoce
Šimpanzi mohou denně přijmout množství alkoholu odpovídající přibližně jednomu lidskému nápoji díky ethanolu obsaženému v ovoci, které konzumují, ukazuje nová studie. Foto: Shutterstock
1
Panorama
Sdílet:

Šimpanzi mohou denně přijmout množství alkoholu odpovídající přibližně jednomu lidskému nápoji díky ethanolu obsaženému v ovoci, které konzumují, ukazuje nová studie. Porozumění tomuto chování našich nejbližších žijících příbuzných by mohlo podle autorů studie vysvětlit i lidskou spotřebu alkoholu.

Dosavadní výzkumy naznačující, že šimpanzi také pijí alkohol, se v odborné komunitě objevovaly již delší dobu, avšak studie, publikovaná v časopise Science Advances, je první, která přesně kvantifikuje, kolik alkoholu zvířata skutečně konzumují.

Po pozorování dvou skupin šimpanzů, jedné na Pobřeží slonoviny a druhé v Ugandě, a odběru vzorků konzumovaného ovoce odhadli vědci, že zvířata denně přijímají přibližně 14 gramů ethanolu. To odpovídá zhruba 1,4 standardnímu lidskému nápoji, nebo po přepočtu na menší tělesnou hmotnost šimpanzů je to ekvivalent 2,6 lidských nápojů denně, píše CNN.

„Šimpanzi snědí denně 5 až 10 % své tělesné hmotnosti ve zralém ovoci, takže i nízká koncentrace alkoholu poskytuje značnou dávku alkoholu,“ uvedl Robert Dudley, hlavní autor studie a profesor integrativní biologie na Kalifornské univerzitě v Berkeley. Dudley je známý díky formulaci hypotézy „opilý opičák“, podle níž je lidská vlastní záliba v alkoholu spojena s „prastarými tendencemi primátů hledat a konzumovat zralé, cukrem bohaté a alkohol obsahující plody“.

Výzkumníci z amerických univerzit a univerzit z Pobřeží slonoviny odebrali vzorky dužiny z 20 druhů zralého ovoce v Ugandě i Pobřeží slonoviny a použili tři různé metody k určení obsahu alkoholu. Zjistili, že ovoce obsahovalo v průměru 0,31–0,32 % ethanolu a šimpanzi typicky snědli přibližně 4,5 kilogramu ovoce denně, což znamená denní příjem asi 14 gramů ethanolu.

Vědci také zaznamenali, že nejčastěji konzumované ovoce – druh fíku v Ugandě a švestkovitý plod na Pobřeží slonoviny – mělo nejvyšší obsah alkoholu, což naznačuje, že bylo zralejší a obsahovalo více cukru k fermentaci. Šimpanzi se přitom tímto množstvím alkoholu pravděpodobně neopijí, protože ovoce konzumují postupně během celého dne, doplnila vědkyně Kimberley Hockingsová, docentka na University of Exeter ve Velké Británii, která se na studii nepodílela, ale prováděla výzkum v této oblasti. „Data potvrzují, že ethanol není absolutní překážkou při krmení šimpanzů, ale nelze říci, zda je lákadlem,“ uvedla.

Dudleyho hypotéza byla zpočátku přijímána skepticky, ale stále více důkazů ji podporuje, protože primatologové, včetně autorů této studie, pozorovali opice a lidoopy, jak konzumující fermentované ovoce. „Konzumace ethanolu není omezena jen na primáty,“ řekl Dudley a dodal, že vůně alkoholu může zvířatům pomoci najít sladší potravu. „Je typičtější pro všechna zvířata, která jedí ovoce, a v některých případech i pro ta, která sají nektar,“ řekl. „Ukazuje to jen na nutnost dalšího financování výzkumu o přitažlivosti alkoholu a jeho zneužívání u moderních lidí. Pravděpodobně má hluboké evoluční kořeny,“ popsal.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články