Poroste cena čokolády. Kakao stojí nejvíc od roku 1989, zásoby se tenčí
CENY KOMODIT
Cena kakaa na komoditní burze v Londýně v letošním roce zaznamená zřejmě nejvyšší nárůst za více než tři desetiletí. Pro spotřebitele to mimo jiné znamená, že by se mohly dál zvyšovat ceny čokolády. Cena nejaktivnějšího termínového kontraktu od začátku roku stoupla o 72 procent, což je nejvíce od roku 1989. Směřuje k hodnotě více než 3500 liber (99.400 Kč) za tunu, uvedla agentura Bloomberg. Zvýšila se i cena kontraktu v New Yorku, a to nejvíce za posledních 20 let.
Dodávky kakaa na trh celý rok omezovaly problémy se sklizní v západní Africe, která je největší pěstitelskou oblastí na světě a která se na globálních dodávkách podílí téměř 70 procenty. Extrémní deště v posledních měsících podpořily rozvoj chorob, které zničily plodiny. Sezonní nástup prašného saharského větru by nyní mohl způsobit, že kakaové boby vyschnou.
Prudký růst cen zvýšil náklady výrobců cukrovinek a sladkostí. Očekává se přitom, že nedostatek kakaa bude pokračovat. Finanční společnost Rabobank tento měsíc předpověděla, že produkce v nynější pěstitelské sezoně bude nižší než očekávaná spotřeba.
"Očekává se, že problémy s dodávkami v západní Africe budou pokračovat i příští rok, což podpořilo ceny kakaa ve čtvrtém čtvrtletí," uvedli analytici z publikace The Hightower Report.
Růst cen kakaa se přitom vymyká celkovému trendu vývoje cen zemědělských komodit v letošním roce. Bloomberg Agriculture Spot Index, což je indikátor agentury Bloomberg sledující vývoj cen zemědělských komodit na promptním trhu, letos zřejmě poprvé od roku 2018 klesne. Ceny obilovin, jako je kukuřice a sójové boby, zřejmě zakončí rok se ztrátou.
Výrobci čokolád, jako je Hershey nebo Nestlé, obvykle nakupují kakao s velkým předstihem. Vzhledem k tomu, že zásoby docházejí a ceny zůstávají vysoké, budou muset za kakao zaplatit více a tyto náklady zřejmě nakonec přenesou na spotřebitele. Podle výzkumné společnosti Euromonitor International ceny čokolády ve Spojených státech za poslední dva roky stouply o 17 procent, neboť se zvýšily náklady na suroviny, od kakaa až po cukr.