Za oběd už dáme průměrně takřka 200 korun. Od covidu ceny vystřelily o 60 procent
CENY V RESTAURACÍCH
Oběd v restauraci v Česku stál v březnu průměrně 194,20 koruny, oproti loňsku zdražil o 3,7 procenta. Z krajských měst cena oběda nejvíce vzrostla v Olomouci, a to o 5,2 procenta na 173,40 koruny. Vyplývá to z analýzy společnosti Edenred, která provozuje benefitní kartu pro zaměstnance Edenred Card. Nárůst cen byl podle ní v březnu nejmírnější od začátku roku. Oproti březnu 2020 byly ale ceny obědů vyšší o 60 procent.
„Restaurace v posledních měsících narážejí na limity kupní síly zákazníků. V některých regionech můžeme pozorovat, že lidé nejsou ochotni si připlácet, na což podniky reagují. I proto může být nadcházející období stabilnější, přestože dlouhodobý tlak na ceny kvůli vysokým nákladům na provoz rozhodně nezmizel,“ uvedla ředitelka vnějších vztahů společnosti Edenred Aneta Martišková.
V Praze oběd ve srovnání se stejným obdobím roku 2024 zdražil o 3,4 procenta na průměrně 218,10 koruny. V hlavním městě jsou ceny obědů tradičně nejvyšší, více než 200 korun ale lidé zaplatí i v Brně, Českých Budějovicích, Liberci a Plzni, zjistila analýza. Ceny v březnu prakticky stagnovaly v Hradci Králové, oběd tam vyšel na v průměru 185,30 koruny.
Analýza vychází z plateb více než 200 000 majitelů karet Edenred Card.
Spotřebitelské ceny v březnu meziročně vzrostly o 2,7 procenta, stejně jako v únoru. Podle Českého statistického úřadu zdražily zejména potraviny, naopak zlevnily pohonné hmoty.