Má cenu jíst lidské maso? Ani ne, dobytek je kaloričtější a člověk je nebezpečná kořist
KANIBALISMUS
Archeolog James Cole z University of Brighton se rozhodl podívat na starou problematiku novým způsobem. Pokusil se zjistit, zdali se vůbec lidem „vyplatí“ jíst lidské maso. Výsledkem jeho zkoumání bylo zjištění, že kanibalismus za tu námahu vlastně vůbec nestojí. O objevu informuje server Deutsche Welle.
Podle vědce má totiž lidské tělo řadu nevýhod oproti ostatním zvířatům, jejichž maso běžně konzumujeme. „Možná nepřekvapivá věc je, že když nás porovnáte s koněm nebo krávou, jsme vlastně docela malí,“ řekl James Cole. Navíc nutriční hodnota lidského masa v poměru k jednomu kilogramu je mnohem nižší než u například dobytku. „Z jediného koně získáte mnohem více kalorií než ze šesti lidí dohromady,“ dodal James Cole.
#Cannibalism is not worth the effort. The meat of many animals bring higher caloric intake, says James Cole, #ignobel prize winner for nutrition. pic.twitter.com/lonw6CMCdQ
— Brigitte Osterath (@BOsterath) 15. září 2018
Za další argument, který mluví proti kanibalismu, považuje archeolog naši vrozenou vlastnost se mstít. „Lidé se dokáží bránit a jsou dost nebezpečná kořist,“ vysvětluje James Cole další úskalí.
Co se zdá jako vtip, je ve skutečnosti výzkum s vážně míněným pozadím. James Cole totiž zkoumá život neandrtálců a dalších vymřelých vývojových větví člověka. Záměrem tohoto výzkumu bylo demonstrovat, že neandrtálci, kteří podle dřívějších nálezů jedli lidské maso, nemuseli nutně holdovat kanibalismu z výživových důvodů.
Podle archeologa za konzumací ostatních neandrtálců mohly stát daleko hlubší, možná spirituální důvody. Například víra, že tak umožní zemřelým dále žít v jejich těle. „Neandrtálci byli kulturně a sociálně komplexní jedinci, tak jako jsme my,“ řekl James Cole. „Když tohle vezmu v potaz, zdálo by se mi velmi divné, kdyby i ke kanibalismu neměli podobně komplexní přístup tak jako my,“ dodal Cole.