Za oběd v restauraci si připlatíte. Jídlo meziročně zdražilo o 15 korun

ZDRAŽOVÁNÍ V RESTAURACÍCH

Za oběd v restauraci si připlatíte. Jídlo meziročně zdražilo o 15 korun
Zdražování v restauracích Foto: Shutterstock
1
Domov
Echo24
Sdílet:

Oběd v restauraci v březnu podle společnosti Edenred meziročně zdražil asi o 15 korun na 156 korun. Nejdražší obědy byly v Praze, průměrná cena činila zhruba 175 korun. Jídlo může v důsledku vysoké inflace a dalších nákladů provozovatelů stravovacích zařízení dál zdražovat. Počet lidí, kteří šli v březnu do restaurace na oběd, poprvé od září 2020 překonal hranici 50 procent proti době před koronavirovou krizí. Růst spotřebitelských cen je v dalším období může od návštěvy ale odradit. Společnost Edenred, která se zaměřuje na zaměstnanecké benefity, to ve středu uvedla v tiskové zprávě.

Ve srovnání se třetím měsícem roku 2020 Češi za oběd v restauraci letos v březnu zaplatili o přibližně 35 korun více. Od března 2017 průměrná cena vzrostla o 48 korun. Společnost Edenred upozornila, že růst výdajů na obědy dlouhodobě převyšuje nárůst reálných příjmů. „V pětiletém horizontu útraty v restauracích vzrostly o 45 procent, nárůst příjmů byl ale za srovnatelné období o osm procentních bodů nižší,“ uvedla firma.

Nejrychleji jídlo a útraty v restauracích podle Edenred stoupají od přelomu jara a léta předloňského roku, tedy v době prvního rozvolnění protiepidemických opatření. Aneta Martišková zodpovědná v Edenred za firemní vztahy řekla, že dlouhá léta se ve stravovacích provozech mimo hlavní město dal oběd pořídit kolem 100 korun, v současné době většinou ale nestačí ani 150 korun.

Nejvýrazněji rostou ceny obědů v Plzni, za poslední dva roky to bylo asi o čtvrtinu, za posledních pět let o 52 procent na současných 162,5 koruny, vyplývá z dat Edenred. V Čechách lidé zaplatí za obědy v průměru o osm korun více než na Moravě.

Údaje o cenách obědů vyplývají z Ticket Restaurant Card Indexu sestaveného z plateb zhruba 220.000 majitelů nejrozšířenější stravenkové karty Ticket Restaurant.

Restaurace zaznamenaly v březnu podle Edenred nejlepší výsledky za poslední měsíce. Kromě toho, že počet hostů v době oběda činil 52 procent proti předcovidovému období, počet zakoupených jídel spolu s rozvážkou dosáhl asi dvou třetin předkrizových hodnot.

Inflace v únoru podle Českého statistického úřadu meziročně stoupla na 11,1 procenta a byla nejvyšší od června 1998. V lednu činila 9,9 procenta. „Když je inflace v pásmu, na které jsme byli zvyklí v předchozích létech, tak to na chuti lidí chodit do restaurací po celý rok nijak neubírá, při současném prudkém růstu cen ale může dojít ke změně spotřebitelského chování,“ dodala Martišková.

Vývoj průměrné útraty za oběd v krajských městech, zahrnuty jsou restaurace a rozvážkové služby:

Březen 2019 Březen 2020 Březen 2021 Březen 2022
ČR 127,40 Kč 121,30 Kč 140,70 Kč 156,10 Kč
Praha 143,20 Kč 137,70 Kč 162,90 Kč 175,30 Kč
České Budějovice 128,90 Kč 124,60 Kč 136,30 Kč 158,80 Kč
Plzeň 127,90 Kč 124,40 Kč 145,60 Kč 162,50 Kč
Karlovy Vary 122,60 Kč 113,90 Kč 136,90 Kč 143,30 Kč
Ústí nad Labem 120,00 Kč 112,30 Kč 134,80 Kč 142,90 Kč
Liberec 125,90 Kč 120,50 Kč 139,20 Kč 156,50 Kč
Hradec Králové 124,70 Kč 119,10 Kč 136,80 Kč 153,60 Kč
Pardubice 122,90 Kč 118,90 Kč 133,60 Kč 155,50 Kč
Jihlava 117,00 Kč 111,00 Kč 133,70 Kč 137,90 Kč
Brno 134,10 Kč 131,20 Kč 149,60 Kč 165,10 Kč
Zlín 121,00 Kč 113,10 Kč 129,20 Kč 141,80 Kč
Olomouc 117,80 Kč 109,30 Kč 124,40 Kč 138,40 Kč
Ostrava 117,70 Kč 108,00 Kč 129,80 Kč 149,00 Kč

Zdroj: Edenred

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články