Bláznivá doba. KFC začalo smažit veganské kuře z náhražky masa
Veganské kuře z KFC
Společnost KFC začala v USA smažit první veganské kuře, které pochází z náhražky masa Beyond Meat. Právě společnost Beyond Meat tvrdí, že její „maso“ má srovnatelný počet bílkovin jako hovězí maso. Píše o tom server CNBC.
KFC začalo smažit veganská kuřata ve své restauraci v Atlantě, hlavním městě Georgie v USA, kde zároveň sídlí i firma Beyond Meat, jež přišla s inovativním veganským „masem“, jež dokáže částečně nahradit živiny i chuť masa.
Celosvětově známá společnost zabývající se rychlým občerstvením chce využít zkušenosti a zpětnou vazbu od zákazníků z Atlanty a dále s těmito poznatky pracovat i při případném rozšiřování této novinky.
Umělé maso chce KFC připravovat v běžných fritézách, kde smaží i běžné kuřecí maso. Nemá se tak prozatím připravovat Beyond Meat pod přísnými veganskými normami. Řetězec s rychlým občerstvením má v plánu cílit hlavně na zákazníky, kteří se snaží omezovat konzumaci masa, nejsou ale striktními vegany či vegetariány.
Čtěte také: Konec masa. Veganské burgery mají zachránit svět
Společnost Beyond Meat, která pro KFC veganské náhražky masa dodává, produkuje umělé maso zejména ze směsi vody, bílkovin a různých rostlinných olejů. Veganské verze „masa“ obsahují zhruba stejný podíl bílkovin jako masné burgery, podle údajů výrobce ale asi jen polovinu nasyceného tuku, žádný cholesterol či lepek.
Podle údajů Beyond Meat jsou také její veganské produkty šetrnější k životnímu prostředí. Výroba bezmasých burgerů podle ní spotřebuje o 93 % půdy, o 90 % méně skleníkových plynů, zároveň společnost uvádí, že dochází k razantně nižší spotřebě vody.
Společnost nahrazuje svými produkty hovězí maso, nejrůznější burgery, produkuje také tři různé druhy veganských klobás.