První den bez certifikátů. Rozvolnilo se, ale hospodským problémy nemizí
KONEC CERTIFIKÁTŮ
V restauracích v první den uvolnění vládních opatření panuje dobrá atmosféra, provozovatelé čekají rostoucí návštěvnost. Hodnotit ji budou schopni až s odstupem, nepředpokládají změnu ze dne na den. Na chování zákazníků navíc bude mít pravděpodobně negativní dopad vysoká inflace, upozornili. Ukončení kontroly dokladů o očkování nebo prodělané nemoci covid-19 zvedlo rezervace ubytovacím provozům.
Personál gastronomických podniků ani dalších služeb nemusí u vstupu kontrolovat, zda mají lidé doklad o dokončeném očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce. Opatření platilo od 22. listopadu loňského roku, před tím od 1. listopadu se mohli v restauracích posadit také zákazníci, kteří se prokázali negativním testem na koronavirus.
Luboš Kastner, spolumajitel skupiny Hospodska, do které mimo jiné patří pražská restaurace Červený Jelen, uvedl, že v restauracích v době obědů panovala uvolněná atmosféra. „Pocitově přišlo více lidí, konkrétní čísla ale zatím nemám k dispozici,“ uvedl Kastner. Doplnil, že svou roli mohlo hrát také hezké počasí a vyšší teploty, kdy lidé častěji do gastronomických zařízení vyrážejí. Postupně přibývají také rezervace.
Kastner neočekává prudký nárůst návštěvnost i tak je podle něj jasné, že prvotní vlna zájmu opadne. Trvalejší oživení by se ale mohlo dostavit v průběhu března. Restauratéři budou podle něj nyní stále obezřetní, nebudou přijímat další personál či výrazně zvyšovat objemy jídel.
„Současná situace v gastronomii je značně nepřehledná,“ upozornila ale Jana Kohoutová, mluvčí společnosti SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous. Lidé kvůli karanténám nebo i tomu, že se necítí dobře, ruší častěji než dříve rezervace, na obědy z důvodu práce z domova chodí nepravidelně. V mnohých restauracích také dál scházejí zákazníci z ciziny. Rozvolnění navíc podle Kohoutové nastalo v okamžiku, kdy většinou mladí lidé, drží tzv. suchej únor, kdy měsíc nepijí alkohol a tedy hospody nenavštěvují.
„To, že se dnes rozvolnilo, neznamená, že hospodským zmizí veškeré problémy. Leden a únor pro ně obecně znamená nejslabší měsíce roku. Vždy. Zdražují se potraviny, energie i další dodavatelské služby. Restauratéři se navíc potýkají s výpadky personálu,“ dodala.
Ukončení kontroly dokladů o očkování nebo prodělané nemoci covid-19 zvedlo rezervace i ubytovacím provozům. Někde v posledních dnech narostly o čtvrtinu. Zájem je spíše od domácích turistů, v následujícím období se předpokládá stoupající zájem také od zahraničních návštěvníků.
Síť Czech Inn Hotels zaznamenal okamžitě po oznámení uvolnění opatření výrazný nárůst poptávky v Praze a Brně, ve čtyř a pětihvězdičkových hotelech, a to zhruba o pětinu. Pobyty objednávají především Češi a Slováci. „Zájem je sice především o víkendy a krátkodobé obchodní cesty, přesto je to pro nás mimořádně dobrá zpráva. Předpokládáme další zlepšení v následujících dnech či týdnu, o deset procent, kdy se o tom dozvědí i cizinci,“ řekl jednatel společnosti Jaroslav Svoboda.
Panorama Hotel Prague sleduje zatím podle svého generálního ředitele Ivana Dvořáka menší růst zájmu o nové rezervace na nejbližší období. Změnu nařízení vnímá jako pozitivní posun pro celé odvětví, kdy se bude moci soustředit na prodej a provoz za podmínek, které umožní vykazovat zisky a začít tak splácet ztráty z předchozí doby. „Trochu nás trápila komunikace a nejistota, zda zmiňovaná změna opatření přijde v platnost či nikoliv. Určitě by bylo příjemnější pro všechny strany, mít tuto informaci oficiálně potvrzenou s větším předstihem,“ doplnil.
Na portálu Hotel.cz s uvolněním stoupla poptávka po rezervacích v Česku o 26 procent. Lidé si podle manažera portálu Milana Petra zamlouvají většinou pobyty na tento víkend, kdy budou slavit Valentýna. Zájem je také o období jarních prázdnin a Velikonoce.
„V den oznámení zrušení povinných kontrol v hotelech vzrostl počet telefonických hovorů na rezervačním oddělení Spa.cz okamžitě o 21 procent. V posledním týdnu vyřizujeme stejný počet rezervací jako v hlavní letní sezoně,“ uvedl za portál Richard Šipoš. Největší nárůst sleduje u pobytů s dětmi. Po první vlně zájmu Šipoš předpokládá jeho postupné snižování.
Uvolnění se podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka zatím příliš do rezervací nepromítá. „Výjimkou jsou hory, kde počítáme, že bude obsazeno,“ řekl.