Potravin je dost, uklidňuje vláda. Obchody přesto zažívají nápory, lidé totiž doma více vaří
Zásobování obchodů
Premiér i ministr zemědělství opakovaně občany ujišťují, že je k dispozici dostatek potravin a není třeba hromadně skupovat potraviny. Po potravinách je ale obrovská poptávka zejména v maloobchodech, kam se začali soustřeďovat lidé, kteří jsou nuceni pracovat z domova nebo být doma s dětmi, kteří nemají školu. Velkoobchody tak podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy (dříve ČSSD) musely přesunout své dodávky z restaurací do maloobchodů.
Podle Tomáše Prouzy byly prázdné regály hypermarketů z posledních dní hlavním důvodem přeměny poptávky. Ta se totiž přesunula z restaurací či školních nebo podnikových jídelen právě do supermarketů. Lidé totiž čím dál častěji nakupují do domácností a sami si jídla připravují.
„Právě to byl hlavní důvod nákupů tento týden. Rýže, těstoviny, konzervy jsou dnes prostě na normálu. A to, co vyskočilo, bylo maso, ovoce, zelenina, jogurty – prostě to, co si zakoupíte pro normální spotřebu, když vám naroste,“ přiblížil Tomáš Prouza aktuální situaci, která panuje zejména v hypermarketech.
Nějakou dobu podle něj trvalo, než velkoobchody na tuto situaci zvládly zareagovat. „Spoustu věcí, například maso, mají velkoobchody naplánované do restaurací a ne do obchodů. A tam se během dvou hodin prostě otočilo to, že lidé už nešli na oběd do hospody, ale chtěli si koupit maso na oběd domů. Trvalo tedy asi den, než se dodávky přesměrovaly. Restaurace začaly rušit objednávky a pak se to mohlo navézt. Prvních 24 hodin, než k těm přesunům došlo, bylo ale nejtěžších,“ řekl deníku Echo24 Tomáš Prouza.
Obchodům navíc podle Prouzy často chybí zaměstnanci nebo řidiči kamionů, kteří zajišťují zásobování. Svaz podle Prouzy také řešil to, jestli upřednostňovat rychlé doplňování regálů nebo rychlejší odbavení na pokladnách. Rozhodli se pro druhou možnost. „Aby to byl rychlý nákup, nestáli tak dlouhou frontu. Regály obchody dorovnávají, když zbyde volná chvilka, případně večer,“ dodal někdejší státní tajemník pro evropské záležitosti, který působil v Sobotkově vládě.
Obchodní řetězce tvrdí, že jsou zásobeny dostatečně. „Všechny naše prodejny jsou dostatečně zásobeny, nezaznamenáváme žádné výkyvy. Nynější zvýšenou poptávku zákazníků po čerstvých produktech jsme schopni bez problémů pokrýt,“ řekla například mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl. Podle mluvčího obchodů Albert Jiřího Marečka je aktuální zájem zákazníků o potraviny srovnatelný s nákupy před prodlouženým víkendem.
Přesto však v mnoha obchodech bylo ve čtvrtek dost zboží vyprodáno. Podle reportérů deníku Echo24 nebyly k dispozici zejména čerstvé potraviny, chybělo maso, ale také zelenina či ovoce.
Nedostatek potravin nehrozí, uklidňuje ministr Toman
Obchodníci zaznamenali zvýšené nákupy i v sobotu ráno po dalších opatřeních vlády, část zboží proto může na pultech krátkodobě chybět. Budou však postupně doplňovány, zásob je ve skladech stále dostatek, informoval Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Obchody zvýšily počet pracovníků. Vláda kvůli šíření koronaviru nařídila od sobotních 6:00 na příštích deset dnů zavření obchodů s výjimkou potravin, lékáren, drogérii a některých dalších vybraných prodejen.
Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) jsou například pekárenské provozy zajištěné tak, že i v případě problému budou na sobě nezávislé a budou vyrábět jídlo. Lidé si nemusí dělat přehnaně velké zásoby, uvedlo v pátek ministerstvo v tiskové zprávě.
„Chci všechny naše občany uklidnit, že v žádném případě nehrozí nedostatek potravin v obchodech i v mimořádné situaci, jaká je nyní kvůli epidemii koronaviru,“ uvedl Toman.
Podobně uklidňuje také prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. „Drtivá většina podniků má navíc zpracován nejen krizový plán, ale i standardy bezpečnosti výroby potravin, které zahrnují i postup řešení v případě výskytu nakažlivé choroby v provozu,“ uvedla prezidentka. Sice se podle ní v minulosti neuvažovalo o koronaviru, ale postup je obdobný jako u jiných nakažlivých chorob. Ministerstvo bude dostávat od výrobců informace každý den.
„Snad si lidé právě v těchto dnech uvědomí, jak důležité tuzemské zemědělství a výroba potravin je. Jde o strategické sektory, které musíme dostatečně podporovat. V současné chvíli je důležité také zajistit pro tyto sektory i dostatek dezinfekčních prostředků a ochranných pomůcek, prioritní přístup ke zdrojů nebo finanční úlevy, například pozdější platbu DPH, aby nebyla výroba potravin jakkoliv ohrožena,“ uzavřel ministr. Podle Večeřové se současná nařízení vlády můžou dotknout producentů potravin, zvlášť středních a malých, kteří nebudou moci prodávat své výrobky na tržištích. „Nicméně většina těchto akcí začíná v průběhu dubna až května, tak je předčasné dělat závěry, jak moc se jich to dotkne,“ dodala.
V ČR se mj. denně vyprodukuje více než 2,7 milionu kg pšeničné mouky, 270 tun hovězího masa, zhruba 6,5 milionu vajec nebo více než 8000 tun mléka.
ČR byla podle komoditních karet ministerstva loni soběstačná ve výrobě drůbežího masa ze 67,6 procenta, u vajec z 86,6 procenta, u vepřového masa byla pak 50,7 procenta. Více než ze 100 procent byla soběstačná například u výroby hovězího masa, kde šlo o 123,6 procenta.