Čokoláda jako luxus budoucnosti. Cena kakaa je na maximu, žene ji počasí i poptávka

CENY KOMODIT

Čokoláda jako luxus budoucnosti. Cena kakaa je na maximu, žene ji počasí i poptávka
Ceny kakaa, ilustrační snímek. Foto: Shutterstock
1
Ekonomika
Sdílet:

Ceny kakaa na světových trzích dosahují historických vrcholů. Takzvaný termínový kontrakt na kakao na newyorské burze v úterý překonal hranici 11 900 dolarů za tunu, což představuje přibližně 286 000 korun. Od začátku roku vzrostly ceny kakaa o více než 180 procent, což z něj činí jednu z nejvýrazněji zdražujících komodit na trhu. Analytici varují, že tento vývoj není náhodný a odráží hluboké strukturální problémy v oblasti produkce i klimatických podmínek v hlavních pěstitelských regionech, zejména v západní Africe.

Západní Afrika, kde se nachází hlavní producenti kakaa jako Pobřeží slonoviny a Ghana, zajišťuje více než 70 procent světové produkce kakaa. Tyto země se však potýkají s nepříznivými klimatickými podmínkami, včetně sucha a nestálých dešťů, což má za následek výrazný pokles sklizně.

„Deficit na trhu s kakaem je největší za posledních 60 let. Globální poptávka po kakau již dlouho převyšuje nabídku, ale nepříznivé počasí v letošní sezoně situaci dále zhoršilo,“ uvádí analytici nizozemské banky ING ve své zprávě. „Vyhlídky na sezonu 2024/2025 jsou o něco příznivější, ale rizika spojená s nepředvídatelným počasím přetrvávají,“ dodává Warren Patterson, vedoucí strategie komodit v ING.

V Pobřeží slonoviny a Ghaně jsou farmáři závislí na stabilních klimatických podmínkách, avšak změny spojené s globálním oteplováním tuto stabilitu narušují. Kromě počasí čelí zemědělci také dalším výzvám, jako je stárnoucí pracovní síla, nedostatek investic do infrastruktury a nízké výkupní ceny, které nepokrývají rostoucí náklady.

Dopad na globální trh a spotřebitele

Kakao je klíčovou složkou při výrobě čokolády, což znamená, že jeho ceny mají přímý dopad na výrobce a konečné spotřebitele. Rostoucí náklady na suroviny již vedly k tomu, že mnoho výrobců čokolády zvýšilo ceny svých produktů, přičemž někteří dokonce zmenšili velikost balení, aby zmírnili tlak na spotřebitele.

„Historicky vysoké ceny kakaa budou pravděpodobně pokračovat i v příštím roce,“ upozorňuje Patterson. „Tento cenový tlak je nezbytný, aby se předešlo dalšímu dramatickému růstu poptávky, která je již nyní nad možnostmi nabídky.“

Podle analýz společnosti Rabobank je trh s kakaem mimořádně volatilní. Carlos Mera, odborník na komodity, varoval, že současné podmínky jsou pro obchodování s kakaem i dalšími komoditami nebezpečné. „Komoditní trhy jsou extrémně volatilní a vyžadují hluboké znalosti. Kakao a káva patří mezi nejzajímavější, ale zároveň nejriskantnější trhy,“ uvedl Mera pro CNBC.

Aby se situace na trhu stabilizovala, je nezbytné investovat do zlepšení produkčních kapacit a přizpůsobení se změně klimatu. Organizace, jako je Mezinárodní organizace pro kakao (ICCO), apelují na zvýšení podpory pro drobné farmáře v západní Africe, například prostřednictvím školení o udržitelných pěstitelských technikách a přístupu k finančním prostředkům.

„Pěstitelé kakaa musí mít větší podporu, pokud chceme zajistit stabilní dodávky této klíčové komodity. Bez nich hrozí, že se problém s nedostatkem kakaa bude prohlubovat,“ říká analytik ICCO.

Dlouhodobé výzvy pro odvětví

Výrobci čokolády se budou muset přizpůsobit novým podmínkám na trhu, což může zahrnovat hledání alternativních surovin nebo změny v recepturách. Odborníci varují, že bez zásadních změn může být čokoláda v budoucnu dražším a méně dostupným luxusem.

Spotřebitelé se již nyní potýkají s růstem cen čokoládových produktů, což může negativně ovlivnit poptávku, zejména v méně rozvinutých zemích. Přesto poptávka po čokoládě celosvětově stále roste, a to především v Asii, kde se čokoláda stává stále populárnější.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články