Nejlepší restaurace na světě zavírá. Noma se mění v gastronomickou laboratoř
SLAVNÁ RESTAURACE ZAVÍRÁ
Jedna z nejlepších a nejslavnějších restaurací na světě Noma v Kodani oznámila, že se na konci roku 2024 uzavře kvůli ekonomickým a provozním problémům. Luxusní gastronomický podnik oceněný několika michelinskými hvězdami se má proměnit v gastronomickou laboratoř. Majitel restaurace a uznávaný šéfkuchař René Redzepi řekl, že je chod dánské restaurace pro něj i jeho stovku zaměstnanců „ekonomicky neudržitelný“. „Abychom zůstali Nomou, tak se musíme změnit. Začínáme novou kapitolu: Noma 3.0,“ uvedla restaurace na svém Instagramu. „Kodaňská Noma se podobně jako jiné luxusní podniky ocitla pod tlakem sociálních sítí a dalších „dobrodějů“ kritizujících pracovní podmínky,“ dodal k tomu ekonom Lukáš Kovanda.
V roce 2025 se kodaňská restaurace Noma promění v obří laboratoř a průkopnickou zkušební kuchyni, která se bude věnovat inovaci potravin a vývoji nových chutí. „V této další fázi budeme dále cestovat a hledat nové způsoby, jak se o naši práci podělit se širokou společností. Existuje ve světě místo, kam se musíme vypravit, abychom se něco naučili? Pak uděláme Noma pop-up. A až nasbíráme dostatek nových nápadů a chutí, uděláme sezónu v Kodani. Obsluhování hostů bude stále součástí toho, kdo jsme, ale to, že jsme restaurace, nás už nebude definovat. Místo toho budeme většinu času zkoumat nové projekty a vyvíjet další nápady a produkty,“ píše se v prohlášení na webu restaurace Noma., která byla otevřena v roce 2003 a pětkrát se stala nejlepší restaurací světa.
„Kodaňská Noma se podobně jako jiné luxusní podniky ocitla pod tlakem sociálních sítí a dalších ‚dobrodějů‘ kritizujících pracovní podmínky,“ napsal na Twitteru hlavní ekonom Trinity bank a spolupracovník redakce Echo24 Lukáš Kovanda. „Zaměstnanci Nomy často pracovali zdarma, jen pro ‚zářez do CV‘. To se zevlujícím ze sítí nelíbí,“ dodal.
Asi nejlepší restaurace světa zavírá. Kodaňská Noma se podobně jako jiné luxusní podniky ocitla pod tlakem sociálních sítí a dalších "dobrodějů" kritizujících pracovní podmínky. Zaměstnanci Nomy často pracovali zdarma, jen pro "zářez do CV". To se zevlujícím ze sítí nelíbí. pic.twitter.com/tiTsQAz8vx
— Lukáš Kovanda (@LukasKovanda) January 9, 2023
Jedním z důvodů, proč kodaňská restaurace zavírá, je také „finanční a emocionální“ neudržitelnost. Podle Redzepiho jsou na vině především mzdy téměř stovky zaměstnanců Nomy v kombinaci s vysokými náklady a časovou náročností na produkci podniku. „Chtěli bychom vytvořit instituci, která se bude věnovat průkopnické práci v oblasti jídla, ale také nově definovat základy týmu restaurace, místa, kde se můžete učit, můžete riskovat a můžete růst!“ píše dále restaurace v Dánsku s tím, že se z podniku stane potravinářská laboratoř, která bude vyrábět pokrmy a produkty pro internetovou platformu Noma Projects.
Podle Kovandy je neplacená práce na začátku kariéry pro zaměstnavatele prvotřídní restaurace ekonomicky racionální. „Je to investice. Celoživotně se vyplatí mnohem více než začínat sice ne zdarma, ale za pár šupů v druhořadém místě a mít pak ty samé peníze už pořád,“ domnívá se ekonom.