Odešel mistr kuchař. Pavel Pospíšil byl první český držitel michelinské hvězdy

ÚMRTÍ KUCHAŘE

Odešel mistr kuchař. Pavel Pospíšil byl první český držitel michelinské hvězdy
Pavel Pospíšil. Foto: Frank C. Müller, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons
1
Panorama
Sdílet:

Ve věku 80 let zemřel český šéfkuchař Pavel Pospíšil, který se zapsal do historie jako první Čech oceněný prestižní michelinskou hvězdou. Tu získal v roce 1980 v Německu, 11 let po emigraci z tehdejšího Československa. O jeho úmrtí informovaly slovenské portály Aktuality.sk či SME.sk, Pospíšil byl totiž na Slovensku i v pozdějších letech činný.

Pavel Pospíšil byl známý nejen jako výjimečný kuchař, ale také jako televizní osobnost. Po více než deset let působil v populární kulinářské relaci STV Tajomstvo mojej kuchyne, kterou moderoval společně se slovenskou herečkou Kamilou Magálovou. Pořad si získal značnou oblibu diváků díky své autentičnosti a přátelské atmosféře.

Magálová na svého kolegu zavzpomínala s dojetím: „Opustil mě další velmi blízký člověk, vzácný přítel, i kulinářský umělec. Budu navždy vzpomínat a děkovat mu za společných překrásných jedenáct let! Když tam nahoře uvaříš něco mimořádného, jako obvykle, ráda přijmu tvé pozvání,“ uvedla pro Aktuality.sk.

Pospíšil se narodil v Československu a své studijní roky strávil na hotelové škole v Piešťanech na Slovensku. Po stáži v Německu v druhé půli šedesátých let tam nakonec zůstal. Původně toužil studovat malířství, ale na přání svého otce se vydal gastronomickou cestou. Nakonec si tuto profesi zamiloval a stal se v ní skutečným mistrem. Získání michelinské hvězdy představovalo vrchol jeho kariéry a zároveň ocenění jeho výjimečného talentu a odhodlání.

Jeho restaurace Merkurius v Baden Badenu navíc patřila svého času mezi dvacet nejlepších restaurací v Německu.

Zdravotní problémy, které Pospíšila v posledních letech trápily, byly jedním z důvodů, proč ukončil své působení v televizním pořadu. Přesto jeho vliv na svět gastronomie zůstává nepopiratelný. Byl inspirací nejen pro své kolegy, ale také pro mladé kuchaře, kteří se díky němu učili spojovat umění a tradici v kuchařském řemesle.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články