Agrofert, či někdo jiný? Nedozvíte se. Řetězce tají, kdo jim vozí těsto na dopékání pečiva
Víme, co jíme?
Lidé nemají možnost se dozvědět, od koho řetězce odebírají polotovary, z nichž se v supermarketech dopéká pečivo. Řetězce totiž nemají ze zákona povinnost jména dodavatelů uvést a tají je i na přímý dotaz. Jako výrobce dopečeného pečiva označují sebe. Polotovary přitom pochází jak z Česka, tak ze zahraničí. Mezi největší tuzemské dodavatele polotovarů patří například společnost Profrost z holdingu Agrofert premiéra Andreje Babiše.
U zmrazených polotovarů, z nichž se v supermarketech dopéká pečivo, nemají řetězce povinnost zveřejňovat jméno dodavatele. „Spotřebitel musí být na etiketě u nebaleného dopečeného výroku ze zmrazeného polotovaru informován o názvu výrobku, názvu výrobce s jeho adresou (v tomto případě například název obchodního řetězce, který provádí dopékání) a také o tom, že je pečivo ze zmrazeného polotovaru. Informace o dodavateli povinná není," uvedl pro deník Echo24 za Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI) Pavel Kopřiva.
Deník Echo24 se s dotazem, odkud polotovary odebírají, obrátil na největší potravinové řetězce v Česku. Některé neodpověděly vůbec, jiné ano, ale jméno dodavatele nesdělily. „Jedná se o velmi kvalitní a prověřené dodavatele z České republiky, Německa a Polska. Konkrétní dodavatele neuvádíme," odpověděla například mluví Kauflandu Renata Maierl. Podobně se vyjádřil i Lidl. „Jedná se jak o české, tak zahraniční dodavatele. Více informací nebudeme z důvodu konkurence uvádět, jelikož je považujeme za interní," uvedla za Lidl Kateřina Štichová.
Řetězec Makro, u kterého čtyřicetiprocentní podíl obratu tvoří nákupy zákazníků právě ze sektoru gastronomie, uvedl, že 37 procent zmrazených polotovarů pečiva je dodáváno z Francie a 11 procent z Česka, zbytek je dodáván z Polska (25 procent), Německa (22 procent) a Belgie (pět procent). Vlastní polotovary si peče a zamrazuje například řetězec Globus. „Pečivo z dodaného polotovaru je v poměru k vlastním výrobkům zcela marginální částí sortimentu, cca osm procent. Jde o dva dlouhodobé dodavatele z Plzeňského a Olomouckého kraje. Jejich značky ale běžně nekomunikujeme," uvedla za Globus Rita Gabrielová s tím, že Globusu dominuje vlastní čerstvé pečivo.
Za druhého největšího výrobce a prodejce polotovarů do řetězců se označuje společnost Profrost. Ta patří do holdingu Agrofert premiéra Andreje Babiše, dnes kvůli zákonu o střetu zájmů zaparkovaného ve svěřenském fondu. „V současné době společnost zastává druhou pozici ve výrobě a prodeji hluboce zmraženého pečiva do nadnárodních řetězců na českém a slovenském trhu," píše se na webu společnosti. Za předního výrobce polotovarů je označována společnost La Lorraine, jež má závod v Kladně a patří do mezinárodní skupiny La Lorraine Bakery Group.
Řetězce musí upozorňovat, že je pečivo z polotovaru
Až do roku 2012 řetězce nemusely pekárenské výrobky, které jsou v obchodech dopékány ze zmrazených polotovarů, nebo jsou rozmrazeny hotové výrobky, od čerstvého pečiva rozlišovat. Změnilo se to až po přijetí vyhlášky ministerstva zemědělství. Pečivo z polotovarů se rychleji kazí a rychleji tvrdne.