Poplach v Japonsku. Supermarket prodal ryby fugu s jedovatými vnitřnostmi
Nebezpečná ryba
Japonské město Gamagori vyhlásilo v pondělí poplach poté, co supermarket omylem prodal pět balíčků ryby fugu, aniž by z nich nejprve odstranil toxické vnitřnosti. Dvě porce již byly snědeny, strávníci zatím nemají žádné problémy. Zbylé se podařilo dohledat, informuje server CNN.
Ryba fugu je v Japonsku považována za pochoutku a jednu z nejdražších specialit. Při její amatérské přípravě ale hrozí smrtelná otrava, protože má vysoce toxické vnitřnosti obsahující jed srovnatelný s kyanidem.
Obyvatelé města Gamagori ležícího v prefektuře Aiči ve středním Japonsku obdrželi upozornění, aby živočicha z řádu čtverzubců nejedli a kontaktovali supermarket. „Vyzýváme občany, aby fugu nejedli. Využíváme městský systém, který výzvu vysílá tlampači po celém městě,“ sdělil agentuře AFP místní představitel Kodži Takajanagi.
Zvláště nebezpečné jsou z vnitřností fugu její jikry, střeva a játra obsahující jed tetrodotoxin. Ten zasahuje v případě požití nervy, způsobí nejprve necitlivost na jazyku a v rukou a na závěr dojde k paralýze celého těla vedoucí až k zástavě srdce. Oběť se udusí při plném vědomí.
Míra nebezpečí se odvíjí od konkrétního množství jedu v rybě a v jakých částech jejích vnitřností se nachází. Za posledních 17 let zemřelo v Japonsku následkem špatné úpravy pokrmu přes 20 lidí. Čtverzubců existuje více než 20 jedlých druhů. Ve většině provincií asijského ostrova kuchaři potřebují zvláštní licenci k jejich přípravě.