‚Párky způsobují rakovinu.‘ Na obalech má být nové varování
KARCINOGENNÍ UZENINY
Světová zdravotnická organizace (WHO) se chystá zařadit průmyslově zpracované maso na seznam rakovinotvorných látek. Britskému listu The Daily Mail to řekl dobře informovaný zdroj zevnitř organizace. Na balíčcích slaniny nebo párků se tak možná objeví podobné varovné nápisy, jaké jsou nyní na cigaretách.
Organizace se k tomuto kroku rozhodla na základě mezinárodní konference, jíž se v nedávné době zúčastnili vědci z deseti zemí. Vědci studovali všechny známé dopady konzumace průmyslově zpracovaného masa – například párků, salámů a slaniny nebo mas, která používají řetězce rychlého občerstvení do svých sendvičů.
Na základě poznatků zjištěných vědci se potom WHO podle britského listu rozhodla zařadit průmyslově zpracované maso na nejvyšší stupeň pětibodové škály karcinogenních látek. Červené maso, které se do hledáčku vědců dostalo také, má být potom zařazeno na čtvrtý stupeň z pěti – tedy mezi látky, které jsou pro člověka rakovinotvorné jen „pravděpodobně“. Očekává se, že WHO nové poznatky zveřejní toto pondělí.
Zatím není jisté, jestli a jak se nové závěry WHO promítnou do běžného života – například tím, že by balíčky slaniny napříště musely být označené podobnými nápisy jako cigarety. Potravinářské firmy a řetězce rychlého občerstvení, pro které prodej průmyslově zpracovaného masa představuje velké příjmy, však už teď bijí na poplach a namítají, že maso je vydatný zdroj bílkovin a dalších živin.
Firmy k této ostražitosti pravděpodobně vede zkušenost z minulých let, kdy WHO vydala zprávu v níž varovala před nadměrnou spotřebou cukru, což následně vedlo k poklesu tržeb v tomto sektoru.
Průmyslově zpracované maso, které se podle Daily Mailu od pondělí octne ve stejné kategorii jako například alkohol, azbest, arsen nebo cigarety, je jakýkoliv masný výrobek, který byl vyroben uzením, nakládáním, solením nebo přidáním chemikálií. Nejčastější forma rakoviny, kterou jedení těchto masných výrobků způsobuje, je rakovina tlustého střeva. Lékaři ovšem podotýkají, že se tomuto onemocnění lze vyhnout i bez toho, aniž by člověk přestal úplně jíst slaninu a párky – stačí dodržovat zdravý životní styl a nepřejídat se.