Rekordně nízká produkce. Mrazy poničily vinice v Bordeaux
Francouzské víno
Produkce vína ve Francii by letos mohla být rekordně nízká, vinice totiž poničily jarní mrazy. V regionu Bordeaux může být nižší až o polovinu. Francouzské ministerstvo zemědělství ve svém dnešním výhledu odhadlo, že produkce klesne na 37 milionů až 38,2 milionu hektolitrů z loňských 45,5 milionu hektolitrů. Francie je druhým největším producentem vína na světě.
Střední hodnota odhadu činí 37,6 milionu hektolitrů. To je o 17 procent méně než před rokem a 16 procent pod dlouhodobým průměrem. Tato produkce by také byla podle ministerstva „historicky nízká“ a menší než v roce 1991, kdy vinice také vážně poškodily mrazy. Ministerstvo však neuvedlo, jak hluboko do minulosti jeho záznamy sahají.
V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.
Pokles produkce podle ministerstva způsobily silné jarní mrazy. Ty přišly ve velmi citlivé fázi růstu vinné révy a v různé míře zasáhly všechny vinařské oblasti.
Produkce vína ve Francii kvůli špatnému počasí klesla i loni. Nejhůře postižena byla loni oblast Champagne, kde sklizeň klesla o více než 20 procent, protože po jarních mrazech následovaly další problémy, například plíseň. Letos by však produkce v Champagne měla být mírně lepší a o zhruba osm procent se zvýšit. I tak bude devět procent pod průměrem z let 2012 až 2016.
Mrazy koncem dubna ale vážně poškodily vinice v Bordeaux. Proti loňskému roku by tam sklizeň mohla klesnout o polovinu, ve srovnání s pětiletým průměrem by tak byla nižší o 40 procent, uvedla agentura Reuters.
Lépe si letos povedou regiony Bourgogne a Beaujolais, které loni utrpěly velké škody. Letos má jejich produkce vzrůst o 14 procent.
Odhad ministerstva je prozatímní a nebere v úvahu vývoj počasí do sklizně. Ta ve Francii obvykle trvá od srpna do října.