10 nejlepších restaurací podle Maurera
Kam zajít na nejlepší jídla
Pražská restaurace Spices a Terasa U Zlaté studně nebo brněnská Borgo Agnese. Žebříček těch nejlepších restaurací v Česku, jejichž návštěvu by si člověk neměl nechat ujít, každoročně sestavuje „milovník dobrého jídla“ Pavel Maurer. ECHO24.cz představuje top desítku z letošního jubilejního dvacátého vydání výběrového kulinářského průvodce Grand Restaurant pro rok 2016.
Na prvním místě se umístila pražská hotelová restaurace Spices Restaurant and Bar. Její šéfkuchař Jiří Štift je považován za jeden z největších talentů současné kulinářské scény se specializací na asijskou kuchyni. „To, že má restaurace podávat dobré jídlo, je samozřejmostí. To, co nás ale od jiných odlišuje, je vynikající servis. Otrávený číšník totiž dokáže zkazit nejenom chuť k jídlu, ale i celkový dojem z restaurace,“ říká Štift mimo jiné v příloze Týdeníku Echo, který bude k dostání v elektronické verzi už ve středu, v tištěné pak v pátek.
„Já v kuchyni nejsem od toho, abych krájel cibuli. Od vaření mám kuchaře a já musím zajistit, aby měli z čeho vařit. Šéfkuchař je spíše manažerská pozice,“ prohlašuje dále Štift v rozhovoru o vaření, asijské kuchyni i otrávených číšnících.
Výběr nejlepších a nejzajímavějších restaurací vzniká podle Pavla Maurera na základě doporučení nezávislých hodnotitelů. „Tato databáze lidí, jež zajímá dobré jídlo a pití, gastronautů, kteří pocházejí z nejrůznějších sociálních, příjmových a profesních skupin, tvoří základ celého projektu. Přes tisíc vzájemně si neznámých osob již mnoho let na své náklady navštěvuje restaurace a posílá své hodnocení v kategorii jídlo, obsluha a interiér. Též uvádějí svou útratu za jídlo a pití,“ komentuje Maurer v příloze Týdeníku Echo.
TOP 10 nejlepších restaurací podle Maurera
10. Borgo Agnese
Traduje se, že tady kdysi sídlili Staroslované – údajně první obyvatelé Brna. V současnosti se zde degustují středomořské pokrmy.
10. Jičín hotel, U Dělové koule 1866
Restaurace podává regionální a české speciality a pokrmy mezinárodní kuchyně.
9. Koishi fish & sushi
Brněnský podnik kategorie „fine dining“. Originálně a moderně pojatá kuchyně je postavená na fusion evropských a asijských chutí.
8. La Degustation Bohême Bourgeoise
Unikátní osvětlení a otevřená kuchyně. Jednoduchý, funkční interiér. Vytříbené degustační menu – až 11 chodů. Jedna hvězda od Michelin Guide.
7. Miura hotel
Kreativní gastronomie v prostředí Beskyd.
6. V Zátiší
Stálice vysoké gastronomie. Vybrané pokrmy české, mezinárodní a indické kuchyně vám servírují na designovém porcelánu.
5. Chateau Mcely, Piano Nobile
Na zámku uprostřed anglického parku můžete vybírat můžete z pokrmů vycházejících z tradice bývalých majitelů Thurn-Taxisů.
4. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron
Od roku 2012 je podnik držitelem Michelinské hvězdy. Interiér ve stylu art deco dotváří původní mramorový krb z třicátých let. Delikatesy vznikají pod taktovkou šéfkuchaře Romana Pauluse.
3. Terasa U Zlaté studně
V létě lze přímo z terasy vstoupit do královských zahrad Pražského hradu.
2. Kristin Hrádek
Lovecký zámeček těsně u hranic Čech a Saska. Sloužil jako letní sídlo knížecí rodiny. Dnes nabízejí zvěřinu z místních lesů a kvalitní českou kuchyni se zaměřením na původní receptury.
1. Spices Restaurant and Bar
Asijská gastronomie v luxusním prostoru hotelu Mandarin Oriental. Pokrmy jsou servírovány rodinným způsobem doprostřed stolu. Inspirace pouličními prodavači i autentickou regionální kuchyní.
Celý žebříček TOP 100 nejlepších restaurací, jejich charakteristiku, představení šéfkuchařů a rozhovor s letošním vítězem šéfkuchařem Jiřím Štiftem z restaurace Spices Restaurant and Bar si přečtěte v Týdeníku Echo. V elektronické verzi bude k dispozici ve čtvrtek, v tištěné podobě pak jako příloha Týdeníku Echo v pátek 4.12.2015.