Technologická zdravotní novinka. Lžíce, díky níž jídlo chutná slaněji
NOVINKA
V Japonsku se začala prodávat lžíce na baterky, díky níž jídlo chutná slaněji, informoval zpravodajský web Sky News. Lžíce vyrobená z plastu a kovu má podle vynálezců přispět ke zdravější životosprávě, jelikož milovníkům slaných pokrmů pomůže snížit příjem soli, aniž by se to projevilo na chuti jídla.
Dlouhodobá nadměrná konzumace soli zvyšuje krevní tlak, zatěžuje ledviny, zvyšuje riziko mozkové mrtvice a dalších zdravotních komplikací. Dospělý Japonec v průměru zkonzumuje deset gramů soli denně, což je dvojnásobek oproti doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO).
Šedesát gramů vážící elektrická "slaná lžíce" je poháněná dobíjecí lithiovou baterií. Špičkou zařízení prochází slabý elektrický proud, což koncentruje molekuly iontů sodíku na jazyku.
Slanost jídla se díky použití lžíce podle výrobce Kirin zvýší až jedenapůlkrát. Uživatelé si přitom mohou vybrat ze čtyř intenzit slanosti, uvedla společnost, která vyrábí jedno z nejpopulárnějších piv v Japonsku a nyní více expanduje do oblasti zdravotnictví a zdravé výživy. Podle průzkumu společnosti z roku 2021 si lidé, kteří se snaží omezit příjem soli, často stěžují, že jim jídlo přijde bez chuti.
Na vývoji lžíce se podílel profesor Homei Mijašita z tokijské univerzity Meidži, který dříve představil prototyp chuť zvýrazňujících elektrických jídelních hůlek a loni za tuto technologii obdržel Ig Nobelobu cenu v oblasti výživy, což je humorná obdoba Nobelových cen a uděluje se od roku 1991.
Společnost Kirin zpočátku nabízí 200 kusů těchto produktů v on-line prodeji za 19.800 jenů (2865 Kč) za kus. Ještě v červnu bude první série nabízena také v japonském maloobchodním prodeji. Kirin však doufá, že do pěti let se zařízení podaří prodat milionu zákazníků po celém světě.