Šéfkuchař Tomáš Kohút: Čarování s pomocí AI. V jeskyni pod Václavákem

GASTRO TALK

Šéfkuchař Tomáš Kohút: Čarování s pomocí AI. V jeskyni pod Václavákem
Šéfkuchař restaurace Triton Tomáš Kohút říká, že jej baví jít cestou, kterou ještě nikdo jiný nekráčel. „Je nebezpečnější, protože nevíte, co na ní je, ale když ji projdete, máte z toho mnohem lepší pocit.“ V kuchyni se tak nebojí experimentovat a zkouší postupy i suroviny, o které v jiných restauracích nezavadíte. Foto: Tomáš Novák, Hrot
2
Panorama
  • Sára Goldbergerová
Sdílet:

Pod Václavským náměstí se ukrývá umělá krápníková jeskyně. To není žádná stará pražská legenda. O počinu z roku 1912 mnohdy nevědí ani pražští rodáci – poutač, který by vás do ní nasměroval, se totiž ukrývá ve vizuálním smogu centra hlavního města. Jde přitom nejen o historický unikát, který vyrostl za první republiky z proudů secese a romantismu, ale především o skrytý gastronomický poklad, restauraci Triton v hotelu Adria.

V její kuchyni se činí šéfkuchař Tomáš Kohút. Z rodného Slovenska se přestěhoval do Prahy, kde působil v restauraci Alcron či u Miroslava Kaliny v restauraci Anežka. Teprve v Tritonu ale získal možnost posouvat v kuchyni gastronomické limity. „Největší posun mého mindsetu přišel díky rozhovoru s ředitelem hotelu, panem Doubkem. Říkal jsem mu, že by bylo skvělé přistupovat k vaření trochu jinak, zapojit moderní technologie, ale takovým způsobem, aby to mělo hlavu a patu. Dal mi volnou ruku, díky čemuž jsem si uvědomil, jaké možnosti tu mám,“ vypráví Kohút.

Jeho novátorský přístup je patrný i na nejnovějším jarně-letním menu, k jehož tvorbě si rovněž přizval AI. Kde jinde ochutnáte žaludové tagliatelle v kombinaci s veganským kaviárem tomburi a kombu omáčkou z redukované smetany, sushi rolky z řasy nori sušené na ohni s grilovaným mořským vlkem anebo zmrzlinu z černého jablka s květem plamatky, který způsobí lehké brnění jazyka a dokonale vyčistí chuťové pohárky pro další chod? Vězte, že jde o zážitek, na který jen tak nezapomenete.

Celý text si můžete přečíst v měsíčníku Hrot, který je aktuálně na stáncích. Objednat si jej můžete také na e-shopu.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

Weby provozuje SPM Media a.s.,
Křížová 2598/4D,
150 00 Praha 5,
IČ 14121816

Echo24.cz

×

Podobné články