Šéfkuchař Tomáš Kohút: Čarování s pomocí AI. V jeskyni pod Václavákem
GASTRO TALK
Pod Václavským náměstí se ukrývá umělá krápníková jeskyně. To není žádná stará pražská legenda. O počinu z roku 1912 mnohdy nevědí ani pražští rodáci – poutač, který by vás do ní nasměroval, se totiž ukrývá ve vizuálním smogu centra hlavního města. Jde přitom nejen o historický unikát, který vyrostl za první republiky z proudů secese a romantismu, ale především o skrytý gastronomický poklad, restauraci Triton v hotelu Adria.
V její kuchyni se činí šéfkuchař Tomáš Kohút. Z rodného Slovenska se přestěhoval do Prahy, kde působil v restauraci Alcron či u Miroslava Kaliny v restauraci Anežka. Teprve v Tritonu ale získal možnost posouvat v kuchyni gastronomické limity. „Největší posun mého mindsetu přišel díky rozhovoru s ředitelem hotelu, panem Doubkem. Říkal jsem mu, že by bylo skvělé přistupovat k vaření trochu jinak, zapojit moderní technologie, ale takovým způsobem, aby to mělo hlavu a patu. Dal mi volnou ruku, díky čemuž jsem si uvědomil, jaké možnosti tu mám,“ vypráví Kohút.
Jeho novátorský přístup je patrný i na nejnovějším jarně-letním menu, k jehož tvorbě si rovněž přizval AI. Kde jinde ochutnáte žaludové tagliatelle v kombinaci s veganským kaviárem tomburi a kombu omáčkou z redukované smetany, sushi rolky z řasy nori sušené na ohni s grilovaným mořským vlkem anebo zmrzlinu z černého jablka s květem plamatky, který způsobí lehké brnění jazyka a dokonale vyčistí chuťové pohárky pro další chod? Vězte, že jde o zážitek, na který jen tak nezapomenete.
Celý text si můžete přečíst v měsíčníku Hrot, který je aktuálně na stáncích. Objednat si jej můžete také na e-shopu.