EU jde proti obalům. Zakázala malá balení másla, džemů, cukru i šamponů
PLASTOVÉ OBALY
Nejen více recyklace, ale i méně obalů. V následujících letech z evropských regálů zmizí například malé smetany do kávy či malé porce marmelády či másla. Opatření nejvíce postihnou restaurace, hotely či fastfoody. Evropská směrnice PPWR o obalech v rámci snahy EU o cirkulární ekonomiku totiž zakazuje nejmenší plastové obaly pro jednu porci. Cílem směrnice je snížit především plastový odpad, jehož produkce v Evropě stoupá. Součástí směrnice jsou i nová pravidla balení například zásilek z eshopů, nově bude moci vzduch vyplnit maximálně 50 % obalu, různé výplně právě z plastových materiálů budou muset zabírat méně prostoru.
EU upozorňuje, že zatímco v roce 2009 byl objem odpadu v zemích EU 66 milionů tun, v roce 2021 už to bylo 84 milionů tun. V roce 2021 tak jeden obyvatel sedmadvacítky vyprodukoval 189 kg. V roce 2030 je předpoklad, že odpad z obalů bude vycházet na 209 kg na osobu. V Česku tato čísla byla menší.
Cílem nové směrnice je postupně snižovat množství obalů a to o 5 % do roku 2030 a o 15 % do roku 2040 oproti dnešnímu stavu. K tomu má pomoci například nepoužívání falešného dna, dvojitých stěn nebo omezení volného prostoru v balení na maximálně 50 % objemu. Zmenšit by se tak mohly i neoblíbená velká balení brambůrků.
U části obalů však směrnice, kterou nedávno definitivně schválila Rada, počítá s úplným zákazem a to od roku 2030. Úplný zákaz se týká obalů na nezpracované čerstvé ovoce a zeleninu, na obaly s jednou porcí (např. koření, omáčky, smetana do kávy nebo cukr), miniaturní obaly na toaletní potřeby pro jedno použití a velmi lehké plastové nákupní tašky (o tloušťce stěny méně než 15 mikronů), které se používají například na pečivo či lehké potraviny.
Nařízení tak navazuje na podobnou směrnici z minulosti, která v EU omezuje používání plastových brček či příborů.
Zákaz malých plastových obalů se týká také potravin a nápojů konzumovaných v kavárnách a restauracích. Zároveň však v souvislosti s restauracemi a snížení odpadu nařízení počítá s tím, že by restaurace a kavárny měly zákazníkům zdarma umožnit odnést si jídlo ve vlastních nádobách či znovu použitelných krabičkách.
Dopad nové směrnice na restaurace, hotely a zákazníky okomentoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. "Zrušení malých plastových obalů nijak ceny nezvedne, protože řada restaurací a hotelů se na tu změnu už delší dobu připravuje a mění způsoby fungování. V restauracích a kavárnách se čím dál tím častěji potkáváme s mlékem v konvičce na vyžádání, což může dokonce náklady mírně ušetřit oproti automatickému přikládání (a poté vyhazování) smetany do kávy ke každému hrníčku.
Podobně v hotelích se už poslední 2-3 roky opouštějí jednorázová balení sprchových gelů a šamponů a nahrazují se pevně umístěnými většími baleními, což výrazně snižuje objem plastového odpadu," uvedl Prouza.
Upozornil, že nejvíce se s tím potýkají fastfoody, které by mohly tratit v případě, že by omáčky byly servírovány na podobném principu jako bezedné kelímky. Omáčky by si mohli lidé odnášet domů. Požadavek na snižování obalů by mohl také snížit trvanlivost potravin, upozornil Prouza.
Směrnice stanovuje konkrétní cíle znovu použitelnosti obalů například u přepravy by až 40 % obalů mělo být znovupoužitelných. Součástí nařízení je totiž i snaha o větší recyklaci obalů a plechovek, o které deník Echo24 informoval zde. Všechny obaly pak mají být od roku 2030 recyklovatelné s výjimkou lehkého dřeva, korku, textilu, kaučuku, keramiky porcelánu a vosku. „Poprvé v právních předpisech v oblasti životního prostředí stanovuje cíle EU pro snížení množství obalů bez ohledu na použitý materiál," uvedla zpravodajka návrhu v europarlamentu Frédérique Riesová (Renew). Nařízení také snižuje množství per- a polyfluorované alkylové sloučenin neboli PFAS v obalech na potraviny.
Při hlasování v Radě směrnici podpořilo 25 států a Rakousko a Malta se zdržely.