Koření, které má k pepři daleko

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Koření, které má k pepři daleko
Není pepř jako pepř a to víc, kdy se jedná o kajenský. Foto: ČTK
2
INZERCE
Sdílet:

Známe několik druhů pepře, které se běžně v kuchyni používají. Jedno je ovšem pravdou. Není totiž pepř jako pepř a to víc, kdy se jedná o kajenský.

Pravděpodobně, každý, kdo se pohybuje v kuchyňském prostředí, tak zná koření, které se jmenuje kajenský pepř. Pokud se zaměříte na jeho složení, tak můžete být překvapeni, že jediné, co bude mít společného s pepřem, tak bude jen jeho pouhý název. Jedná se totiž o odrůdu mletých červených chilli pálivých papriček. Jídlu tak dodá skutečně pikantní chuť. Málokdo ale ví, že právě on je po staletí používám kvůli úplně jiným záměrům, než je dochucení jídel. Kajenský pepř je nositelem zdraví a zvláště podporuje správnou cirkulaci krve. To samozřejmě není vše.

Posiluje srdíčko, tepny, cévy.

Velmi příznivě působí i na střeva, kdy podporuje produkci žaludečních šťáv a slin.

Snižuje hladinu cukru v těle.

Ani cholesterol nemá u něho šanci.

silné antibakteriální účinky a díky hlavní látce, kterou je capsaicin i analgetické účinky.

Velmi dobře zastavuje krvácení, pokud se někdo například řízne do prstu.

Zahřívá pěkně organismus, proto je super při prochladnutí, kdy si lze z něho udělat i teplý nápoj.

Stimuluje uvolnění hlenu z dýchacích cest.

Kdo kajenský pepř již vyzkoušel, tak ví, že pořádně protáhne, díky své ostrosti, nosohltan a bezpochyby podpoří i tvorbu potu.

Dokonce se říká, že má protirakovinné účinky.

Kajenský pepř je velmi dobře dostupný

Pokud netušíte, kde kajenský pepř koupit, tak to zase nebude tolik složité. V podstatě ho naleznete skoro v každém obchodě s kořením nebo poté i mezi zdravou výživou. Rozhodně se vyplatí ho zařadit do jídelníčku. Díky tomu, že velmi příznivě ovlivňuje trávení, tak se kajenský pepř hodí i pro toho, kdo drží dietu nebo je diabetik. Pokud se zaměříte na další jeho složky, tak nechybí vitamín E, C a betakarotenoidy. Rovněž je bohatý na stopové prvky, jako je draslík, mangan a vápník. V podstatě by nikdo neřekl, jak moc je kajenský pepř svými účinky prospěšný pro lidský organismus.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články