Zákaz prodeje o svátcích má dopad i na restaurace
Názory čtenářů
Velké obchody musejí zůstat o vybraných svátcích uzavřené, současná právní úprava otevírací doby však negativně ovlivňuje také restaurace. Jejich provozovatelé začínají volat po změně zákona tak, aby měli možnost o svátcích ve velkoobchodech doplnit své zásoby a nakoupit čerstvé suroviny.
Když zákonodárci v roce 2016 přijali zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, nebylo ještě jasné, jaké efekty tato norma přinese. Nyní se ukazuje, že vedle dopadu na samotné obchody nad 200 metrů čtverečních prodejní plochy zákon zasáhl také do fungování restaurací. Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky, upozorňuje na jeden z neplánovaných efektů regulace prodejní doby. „V obchodních centrech po celé zemi je kolem tří tisíc restaurací. Na ty samozřejmě negativně dopadá, když zavře supermarket a výrazně se tedy sníží návštěvnost obchodního centra.“ Pozastavuje se ale také nad tím, že zákon určuje jen některé svátky, kdy musejí obchody zůstat uzavřené. „Lidé jsou takovým nesystémovým zákazem zmatení, není jasné, o kterých svátcích je vlastně otevřeno a o kterých zavřeno,“ říká Václav Stárek.
Stejně tak Tomáš Kmoch, majitel restaurace Obzor v Rudné u Prahy, považuje pravidla pro regulaci otevírací doby obchodů o svátcích za matoucí. Ptá se, proč na prvního máje byly obchody otevřené a 8. května zavřené. K celé věci ale přidává ještě jeden postřeh: „Nevím, zda se jedná o záměr zákonodárců nebo kouzlo nechtěného, ale zákon kromě velkých obchodů s potravinami reguluje i otevírací dobu velkoobchodních prodejen.“ Návštěvnost restaurací ve svátek je přitom značně nepředvídatelná, stejně jako konkrétní poptávka. Majitelé restaurací byli zvyklí o svátcích, kdy mají často největší obrat, využívat možnost nakoupit docházející suroviny ve velkoobchodě. V případě, že některá surovina dojde právě ve vybraný svátek, kdy jsou velkoobchody zavřené, nemají restauratéři možnost na momentální výkyv v poptávce reagovat. Stejně tak provozovatelé restaurací, kteří svým zákazníkům chtějí nabízet každý den pokrmy z těch nejčerstvějších surovin, mají o svátcích smůlu, pro čerstvou rybu či zeleninu si do velkoobchodu nezajedou. To může být problém například při výpadku naplánovaného zásobování. „Tahle pomýlená regulace omezuje moje
podnikání,“ dodává Tomáš Kmoch. Než aby nechal hosty bez čerstvé zeleniny nebo čerstvé ryby, raději nakonec osmého května neotevřel.
V bistru Chez Nous v Kladně situaci se zavřenými velkoobchodními prodejnami ve svátek vnímají podobně. Majitelka Pavla Nedvědová k tomu říká: „Regulace přece nebyla zamýšlená proti restauracím. Přesto na ně dopadá.“ V kladenském bistru si zakládají na čerstvosti surovin a jejich doplnění ve velkoobchodní prodejně v den státního svátku bylo pro Pavlu Nedvědovou vždy samozřejmostí. „Cítím, že díky tomu nemůžeme zákazníkům garantovat stoprocentní rozsah služeb, a to mě mrzí,“ uzavírá majitelka.