Vědecký objev století? Zmrzlina, která se prý neroztéká
Skotská novinka
Zmrzlina, kterou si můžete v klidu vychutnávat, aniž se vám za chvíli rozteče v rukou. Pokud právě to je přání, které se vás drží již od dětských let, možná se ho konečně dočkáte. Skotští vědci totiž objevili protein, který dokáže zdánlivě nemožné: zabránit zmrzlině, aby se rozpustila – tedy za krátkou dobu. Na nový objev upozornil deník The Independent.
Vědci z univerzit Dundee a Edinburgh zjistili, že protein, který se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, značně pomáhá zabraňovat tání. Tím, že látka váže dohromady vzduch, tuk a vodu, vytváří mimořádně vláčnou konzistenci, která vydrží déle zmrzlá.
Taková zmrzlina navíc podle vědců může obsahovat méně kalorií, a být tak celkově zdravější. A další výhoda? Díky svému složení by mohla být i výrazně levnější. Chuťově by se prý neměla ani lišit.
„Jsme nadšeni z potenciálu, který má tato nová ingredience pro zlepšení zmrzliny. Jak pro zákazníky, tak pro výrobce,“ uvedl profesor Cait MacPhee z Edinburghské univerzity.
Čtěte také: Práce s hlínou je noblesa. Komunitní zahrádky zlepší život
Jedinou nevýhodou se tak zatím zdá doba, kterou se na výrobu zázračné zmrzliny bude muset čekat. Na pulty obchodů by se totiž mohla dostat nejdříve za tři roky, dodává The Independent.