Revoluční přenosná trouba. Zvládne pizzu za 90 vteřin
Revoluční vaření
Žhavou novinkou v gastronomii a slibovanou revolucí v rychlé přípravě množství jídel i na cestách má být nový Roccbox. Tento přenosný kříženec trouby a grilu slibuje dle svých tvůrců například plně upéct pizzu za pouhých 90 vteřin. Vynález, který usnadní přípravu i dalších pokrmů, slaví úspěch na serveru Indiegogo.
Kampaně na crowdfundingových serverech stále častěji stojí v začátcích mnohdy vizionářských nápadů, přesto ale nebývá pravidlem, že nápady na nich osloví většinu nebo alespoň potřebnou část zájemců. Nápad na přenosnou a ultravýkonnou troubu Roccbox nicméně měsíc před vypršením doby kampaně získal bezmála pětinásobek požadované částky – necelých půl milionu dolarů.
„Chtěl jsem usnadnit jinak složité vaření s hořícím dřevem. Umožnit komukoliv práci s jeho vlastní kamennou pecí s co nejmenšími rozměry a nízkou cenou byl můj sen od doby, kdy jsem před šesti lety začínal svou firmu The Stone Bake Oven Company,“ řekl k projektu jeho autor Tom Gozney.
A Roccbox není pouze pro milovníky italského slaného koláče. Kromě bleskurychlé přípravy pizzy můžete v útrobách této vysokostupňové trouby připravit i další jídla, které byste chtěli ovonět kouřovou příchutí hořícího dřeva. Nabízejí se tak mnohé úpravy masa a ryb nebo dalších pečených koláčů a jiných pečiv.
K tomu pomáhá speciálně upravený vnitřek tohoto grilu-trouby, který dosahuje až 500 stupňů Celsia. V něm proudí neustále plameny, které se odrážejí od stropu Roccboxu. Největšího žáru dosahuje vzadu, a tak je nutné pizzu či například připravovaný hamburger po chvíli pootočit tak, aby vaše pokrmy byly náležitě rovnoměrně upraveny.
Šikovný pomocník, který se navíc povedl, i co se designové stránky týče, je primárně určen pro venkovní použití. Pokud by ho zájemci chtěli používat v uzavřených místnostech, musí zajistit dostatečné odvětrávání. Zájemci se ho za cenu sníženou v počátku o čtvrtinu mohou pořídit v přepočtu za přibližně 10 tisíc korun, k prvním majitelům doputuje v průběhu června.