Plísně, špína, myši. Třetina restaurací v Česku neprošla kontrolou
Zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila loni při kontrolách nedostatky hned u třetiny navštívených restaurací, fast foodů, jídelen a dalších provozoven společného stravování. Mnohdy byly objeveny skutečně závažné nedostatky v oblasti hygieny, kvůli kterým museli inspektoři na místě provozovny uzavřít. Informovala o tom SZPI na svých webových stránkách.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce byla od 1. 1. 2015 pověřena novelou zákona o potravinách kontrolami provozoven společného stravování. Za celý rok 2015 provedla 15 051 kontrol provozoven společného stravování a u 4832 z nich – tedy při každé třetí – inspektoři zjistili porušení právních předpisů v podobě nevyhovujících prostorů, špíny, prošlých potravin, nebo dokonce přítomnost škůdců, či plísní.
S nelichotivým výsledkem 32 % závadných podmínek je gastronomie nejproblematičtějším segmentem v rámci kontrol SZPI, když v maloobchodním prodeji potravin inspektoři zjistili pochybení u 26 % kontrol, v segmentu výroby potravin u 19 % kontrol a ve velkoskladech u 6 %.
Podle zjištění SZPI stav některých kontrolovaných provozoven společného stravování představoval významné zdravotní riziko pro zákazníky a jejich provozovatelům chybělo právní povědomí o elementárních pravidlech bezpečnosti. Pro neakceptovatelné hygienické podmínky byli inspektoři nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování. Přehled uzavřených podniků je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Provozovny.
Mimo to zjistila inspekce případy klamání spotřebitele, mj. klamavé použití názvu sýr a mléko u výrobků z mléčných náhražek, podvody v oblasti nabízeného vína a piva, nebo nedodržení deklarovaného obsahu rozlévaných nápojů apod.
SZPI v roce 2015 v rámci správních řízení pravomocně uložila pokuty v souhrnné výši 141 304 500 Kč. V meziročním srovnání tak celkový objem pravomocných pokut vzrostl z 99 429 300 Kč o více než 40 %.